Ресторантьори мерят кислородната сатурация на посетителите
/ брой: 205
Въпреки че преди дни имаше съобщения за намаления в новогодишните оферти, появи се и противополжна информация за по-високи цени на кувертите за Коледа и Нова година. "Купувайки по-рано пакетите, клиентите имат отстъпки за ранни записвания, така че, да, има интерес към момента. Има интерес и от собствениците на ресторанти с над 100 места, за които дори с 50% орязан капацитет подобно мероприятие си струва да бъде проведено", коментира пред БНР Павлин Косев, председател на Варненската ресторантьорска и хотелиерска асоциация. Той обясни, че заради намаления наполовина брой на посетителите се очаква цената на кувертите за коледни и новогодишни тържества да се вдигне с 10-15%.
В София офертите за посрещане на Нова година в механи и ресторанти масово е 100-120 лв. Във Варна тържеството струва между 75-100 лв., пише segabg.com. Празнуването на студентския празник пък излиза най-често между 30 и 40 лв. Спа-комплексите също рекламират отбелязване на предстоящите празници, като тържеството върви с минимум две нощувки.
В някои оферти е посочено и какви хигиенни мерки са предприети в съответното заведение. Масово те включват уверения за редовно дезинфекциране на помещенията, носене на маски от сервитьори и бармани, измерване на температурата на посетителите, дезинфектанти на всяка маса. Среща се и супер-грижа за здравето на клиента като например стерилизиране на залите с UV-лампи, измерване на кислородната сатурация с оксипулсомер и подарък - стерилизирана маска за многократна употреба.