17 Април 2021събота06:25 ч.

90% от сградите на психиатричните болници са в тежко състояние

/ брой: 1

автор:Дума

visibility 1401

Между 80 и 90% от сградите на психиатричната помощ са в окаяно състояние, по-голяма част са пригаждани от стари помещения като бивш затвор или склад. Това стана ясно от думите на директора на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова. Тя участва в работната група, която изготвя нова Национална стратегия в областта на психичното здраве.

Сградният фонд е в тежко, дори критично състояние с изключение на клиниката в Пазарджик и клиниките в няколко университетски болници.

Нито една от сградите не е застрахована от подобни инциденти като пожара в софийския психодиспансер от 31 декември 2019 г. Столичните лекари обаче ще се справят, тъй като и друг път са били поставяни в подобна ситуация. От софийския психодиспансер в Нови Искър са разпределени 16 болни, останалите са в други отделения в столицата. Стресът от преживяното и от местенето пациентите ще преживеят постепенно. София разполага с 230 легла за психиатрична помощ.

В България няма регистър на психично болните и на практика точна статистика не се води, а само на база потърсилите специализирана помощ. Смята се, че при тежките заболявания от типа на шизофренията има относително реални данни за около 70 000 пациенти.

ДУМА припомня, че през февруари 2019 г. правителството одобри 2 млн. лв. за психиатричната помощ у нас, а в началото на юли здравният министър Кирил Ананиев представи анализ за състоянието на психиатричната помощ у нас и заяви, че са необходими 10 млн. лв. за ремонт и оборудване на 12 държавни психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към болници. Тогава Ананиeв каза, че 6,77 млн. лв. ще отидат за саниране на сградите, ремонти, оборудване и др., за купуване на обзавеждане са предвидени 2 865 000 лв.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ