20 Октомври 2019неделя22:16 ч.

90% от болниците работят на куц крак

Симеон Дянков обеща пари за здраве, не каза откъде ще ги вземе

/ брой: 201

автор:Аида Паникян

visibility 945

Близо 90% от болниците в страната са спрели плановия прием на пациенти, около половината от тях са спрели и храната, а в много лечебни заведения вече са намалени заплатите на лекари, сестри и други персонал. Това научи ДУМА от Българския лекарски съюз, където получават писма от болнични шефове в страната.
Да се додадат пари за здравеопазването така, че да се достигнат миналогодишните нива на плащане, обещал премиерът Бойко Борисов по време на срещата му с Обществения съвет в здравеопазването.
За да функционира нормално системата, да не се връщат пациенти и да се покрият задълженията от март до момента, до края на годината са необходими още 205 млн. лв., коментира д-р Евгений Душков от КТ "Подкрепа". По думите му на срещата са били представяни твърде различни числа от правителството и от синдикатите и лекарския съюз за финансите в здравеопазването. Според тях т.г. се дават същите пари като м.г., но тогава месечно се даваха по 90 млн. лв., а сега - по 69 млн., каза д-р Душков. Според него разминаването идва от това, че Дянков цитирал пред премиера като абсолютна сума бюджета на НЗОК за болнична помощ, но пропуснал малката подробност, че голяма част от тези пари са във фискалния резерв и не са в оборот в здравеопазването. От страна на правителството била лансирана тезата, че парите за болници са колкото миналогодишните, но през тази имало нарастване на хоспитализациите с 12% и ръст на заплатите. При нас в синдикатите няма данни за увеличаване на заплатите, категоричен беше д-р Душков.
Работна група в рамките на седмица-две ще ревизира средствата и след това щяло да има нова среща на Обществения съвет с премиера, за да се види как точно ще се процедира.
Това, което ще се прави в следващите дни и седмици, касае реформата догодина, каза здравният министър Анна-Мария Борисова. Ще се направи пълна ревизия на всички клинични пътеки - над 300, по отношение на заплащането, структурата, място в болницата или извънболничната помощ, времетраене на процедурите, допълни тя. На въпрос на ДУМА колко време ще отнеме това, Борисова отговори, че експертите ще са готови след около месец. Искаме да въведем ред в тази система, отсече министърката. Тя не отговори на неколкократните въпроси на журналисти какво ще се прави със спешната помощ, чиито пари преди дни бяха орязани наполовина.

От догодина парите ще се дават по коригиращи коефициенти


По закона за бюджета на НЗОК касата е длъжна да делегира бюджета, но касата ще търси коригиращи коефициенти за много работещите болници и наредба, която ще позволи тези коригиращи коефициенти да бъдат разпределени в 80% от болниците, които работят най-добре, каза директорът на НЗОК д-р Нели Нешева.
Бюджетът трябва да бъде разпределен по правила, за да няма ощетени или привилегировани болници, каза Нешева.

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 32

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 52

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 36

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 35

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ