18 Юни 2021петък22:08 ч.

90 майстори се събират за десети път в "Етъра"

Юбилейното издание на Международния панаир на народните занаяти започва от 6 до 9 септември в прочутия архитектурно-етнографски комплекс - Габрово

/ брой: 207

автор:Дума

visibility 4

Иванка Иванова

Юбилейното десето издание на Международния панаир на народните занаяти от 6 до 9 септември в прочутия архитектурно-етнографски комплекс "Етър" - Габрово, привлича около 90 майстори от България, Сърбия, Румъния, Италия, Хърватия, Македония, Словения, Босна и Херцеговина и други европейски страни. И, разбира се, хиляди посетители откъде ли не.
Международният етърски панаир на усталъка има 14-годишна предистория. Началото е през 1990 г., когато музейни работници от АЕК, припомняйки някогашните многолюдни, весели габровски сборове от Петковден до Димитровден, решават да направят подобни, но вече национални изложения с нови измерения. Популярността на националния панаир расте и от 2003 г. Министерството на културата, Габровската община и АЕК "Етър" организират Международния панаир на народните занаяти. Провежда се винаги в началото на септември, около седмия ден. Защото на 7.IХ.1964 г. е открит първият по рода си музей на открито "Етъра". Откъде ли не от Европа, че и от Африка майстори са гостували. Уникалният музей привлича както познати вече чужди участници в панаира, така и нови. Българи и гости се представят в традиционните ръкотворства бакърджийство, ножарство, тъкачество, грънчарство, иконопис и т.н. Освен това европейски усталък ще впечатлява сега и с типични за дадената страна занаяти, например изработка на полезни и днес за бита керамични изделия, направа на накити.
На поредната "Вечер на майстора" (8 септември) ще бъде връчена тазгодишната голяма награда "Сребърна хлопка". Тя ще е за победителя в четиридневната надпревара (5-8 септември) в облога по изработката на "Плъсти" - забравен вековен занаят в специфичното производство на тъкани. Първенецът получава и диплом, парична награда и почетното право догодина на ХI Международен панаир да открие самостоятелна авторска изложба-базар. Сега на 6 септември Миглена Терзиева от Търговище, показала най-добри, оригинални умения в състезанието "Гайтанджийство" през миналата година, кани на своята изложба-базар.


На заслужен интерес и признание се радва и съпътстващото събитие - традиционната международна научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще". Малко е да се каже, че вниманието на наши и задгранични специалисти към форума е изключително. За първи път в осмото издание участници ще има от Словакия, Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия. Подобно на отпечатаните в специални издания на всички досегашни представени в "Етъра" изследвания, така и най-новите ще могат да се проследят в отделен том. Заявките за конференцията надхвърлиха 40.
Панаирът на народните занаяти отново е изложение-базар на открито из разпрострелия се на 7 хектара музей. Патрон на юбилея е председателката на НС Цецка Цачева. Открива се на 6 септември в 11,30 ч. Веднага след това на сцената край бистроструйната река Сивек засвирват уникалните калоферски гайдари, пригласяйки на певци и игротворци от НЧ "Христо Ботев - 1869" от родния град на поета-революционер. Шегувайки се, организаторите и домакините от АЕК напомнят, че нищо да не купиш от панаира, все пак богат на познания, на докосване до възрожденски дух и старина, ще си тръгнеш спомени за непреходна красота отнасяш. Важното е, че панаир на душата си направил. В това отношение помага и богатата фолклорна програма. Настроението ще приповдигат и ще карат мало и голямо да припява и потропва плевенският Северняшки ансамбъл, Капанският ансамбъл от Разград, габровските фолклорни ансамбли "Сивек" и детският "Габровче", великотърновската формация "Трапезица", групите за изворен фолклор от НЧ "Развитие 1872" (с. Горско Сливово) и "Бакаджик" (Ямбол). Панаир, още повече международен, без куклен спектакъл и духови свирни не става. Между другото - габровските кукли Рачо и Дешка са първооснователи на родния куклен театър. Популярни пиеси ще изпълни представителният духов оркестър "Габрово".
Атрактивна част от народния празник са демонстрациите на типични за Габровския край и Централния Балкан домашни занаяти. Посетителите от България и от близки и далечни страни ще видят как се сушат или пекат сливи. Да не забравяме - от сливи се прави лакомството "габровски шоколад" или пестил. Може да се купи в Шекерджийницата към световноизвестното етърско кафене. Там Валя гостолюбно посреща със захарни вкуснотии и главно с бяло сладко и ароматно кафе. Приготвя го на пясък по стара рецепта. Полезни за кризисно, безпарично време ще са и демонстрациите как у дома с естествени багрила да си боядисаме вълнена прежда - например с орехова шума или дюлеви листа и колко още "оцветители", дар от природата. Гайтанът все още не е тотално изхвърлен от употреба, а изплитането му ще показват етърски майстори. Как някога беленицата, т.е. царевичната шума, е използвана, може да се научи също на панаира. С уменията си привличат и майстори в плетенето на кошове.
АЕК "Етър" е открит за посетители, панаири и всякакви народополезни прояви целогодишно, без почивен ден. Намира се на 8 км от центъра на световната столица на хумора и сатирата Габрово. Удобният транспорт от града е автобусната линия Русевци - Еловица или автобусна линия номер 1 до центъра на квартал Етъра. До музея се стига за петнадесетина минути умерен ход.
 

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 522

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 1480

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ