27 Януари 2023петък19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

На фокус

9 септември - идея, кауза, перспектива за бъдещето

България и днес има нужда от революционна промяна, която да обедини народа и да спре разпада на държавата и обществото

/ брой: 175

автор:Евгений Белий

visibility 81

Евгений Белий,  председател на Българския антифашистки съюз


9 септември е една от най-забележителните дати в най-новата българска история. На 9 септември 1944 година антифашистката съпротива в България, която е част от европейската антифашистка съпротива, с помощта на Съветската армия и под знамето на Отечествения фронт побеждава българския фашизъм.

9 септември полага основите на държавата и на народната демокрация.

9 септември разкри социалистическата перспектива на развитие на нашето общество и държава и откри пътя на социалистическото изграждане в нашата страна. 

Девети септември е идея, кауза, историческа перспектива на бъдещето. 

Антифашистката съпротива победи фашизма

Днешните български антфашисти са решени да пречупят усилията за възраждане на фашизма и никога, никога не ще позволят отново той да прояви своята античовешка същност. Затова Девети септември е и нашето знаме и зов за борба срещу съвременния фашизъм.

Най-малко три неща определят характера на 9.IX.1944.

Първо - масово и силно партизанско движение.

У нас е имало организирано партизанско движение още от лятото на 1941 г. и е получило подкрепа от обществото. Държавите от антихитлеристката коалиция са гледали на страната ни като на неофициален съюзник в общата борба срещу национализма и фашизма. Партизаните са били част от европейската антифашистка съпротива.

От 7 септември частите на НОВА започват да слизат и да завземат села и градове. А те са една дивизия с три бригади, девет отделни бригади, 37 отряда и три самостоятелни чети.

Партизанското движение е предизвикало такива опасения, които принуждават държавата да създаде през януари 1944 г. нов орган за борба, какъвто е жандармерията. По-късно в тази вътрешнополитическа борба включва и войската, както и "всички държавни, общински и обществени организации и служби". Всички те се считат като органи на Министерството на войната. Срещу партизаните са хвърлени 360 000 военнослужeщи, от тях 200 000 са мобилизирани.

През периода 1941-1944 г. са убити 9,140 партизани, 20 070 ятаци и помагачи, изгорени 2139 къщи, преминали през полицейските участъци 64345, преминали през затвори и концлагери 31250 души.

Народоосвободителната въстаническа армия обаче не е победена. От 7 септември частите на НОВА започват да слизат и да завземат села и градове. Победата на 9 септември се постига благодарение на масовото и силно партизанско движение.

Второ - субекта на промяната.

Политическият субект на промяната 

е създаденият в средата на 1942 г. Отечествен фронт, като коалиция на политически партии и групи. За да се засили антифашистката борба, за да се постави на по-широка основа, започва работата за обединение между различни политически сили за борба срещу фашизма. Пред Задграничното бюро на партията Георги Димитров определя задачата "незабавно съглашение" със земеделците и други за създаване на "антихитлеристки отечествен фронт".

На 17 юли 1942 г. по нелегалната радиостанция "Христо Ботев" Карло Луканов прочита Програмата на Отечествения фронт от името на група общественици.

Към Централния комитет на партията се създава Централна комисия на ОФ, която отговаря на изискванията за създаване на "здрава народна организация", която да започне изграждане на ОФ комитети. На основата на тази стратегия започва подготовката за изграждане на антифашистки народен фронт в България. Този фронт е определен като Отечествен фронт.

След победата при Сталинград антифашистката съпротива се активизира, задграничното бюро изисква в "минимален срок" да се изгради организационен център, в който да влизат най-широк кръг опозиционни сили, и да се превърне в политически център на антифашистката борба.

В края на 1943 г. този център се нарича Национален комитет на ОФ, под знамето на който се разгръща антифашистката борба в България.

Именно дейци на ОФ - на първо място военните, организират завземането на властта на 9 септември 1944 г., както пише проф. Искра Баева: "Съществената разлика е в това, че през есента на 1944 г. събитията не започват с преврата в София, а той е само епизод при завземането на властта от страна на партизаните, бойните групи и местните комитети на ОФ".

Трето - открива се пътят за 

изграждане на социалистическо общество

На 9 септември 1944 г. с различни средства в столицата и страната се налага новата народнодемократична власт. Новото коалиционно правителство на ОФ възстановява политическия плурализъм и Търновската конституция, включва българската армия в заключителния етап на войната, започва нов етап в социално-икономическото развитие на България.

България тръгва по пътя на ускорената модернизация, която я трансформира от изостанала аграрна страна в индустриална държава. Започва изграждането на социалистическа, социална държава, която оставя дълбоки следи в населението.

Няма как да се измени оценката на зрителите на БНТ в националната анкета от 2010 г., че 9 септември е най-значимото събитие на 20 век.

Прогресивна България обективно и днес оценява делото на 9 септември и с дълбоки чувства очаква бъдещата победа на 9 септември 1944 г., защото в момента българското общество е също толкова разделено, както и преди 78 години. Отново в страната властват полицейско насилие и произвол, политическата, икономическата и духовната криза вече настъпиха. Това, което ние, социалистите и антифашистите, искаме, е да тръгнем към обществено единение на много ясни принципи - държава с много ясна социална политика, с работни места и достойно заплащане на труда ни, достъпно образование и здравеопазване за всички, достойни старини за възрастните хора и достойно бъдеще за младите. 

 Днес България отново има нужда от революционна промяна, от формирането на национален идеал, който да обедини народа ни. Има нужда от нов 9 септември, който да спре разпада на българската държава и общество. Днес България отново има нужда от съвременна визия за развитие, която да й донесе едно по-добро бъдеще!

Логично си задаваме въпроса има ли партия, способна да разработи една такава визия и да я реализира на практика.

Има такава партия 

и това е Българската социалистическа партия. Българският народ е уморен от бедност и несправедливост. Търпението на хората не е безгранично, то вече е изчерпано. Нека положим усилията си в изборната кампания за превръщане на програмата в действие. 

Убеден съм, че ние отново може да изведем българския народ и държава от трагичното положение, в което се намират, и да върнем България сред най-модерните, най-развитите и най-високотехнологичните държави. Да насочим нашите усилия за радикална промяна на държавата, за премахване на всякакви условия за корупция и злоупотреба с властта и да създадем такава държава и такива условия за живот, за каквито мечтаеха и жертваха своя живот и живота на своите близки нашите предшественици в жестоката антифашистка съпротива. Това е основната задача на всички лявомислещи хора, на всеки антифашист в България!

Девети септември остава и винаги ще бъде:

- Денят на победата над българския фашизъм!

- Денят, в който България пое по пътя на своето народнодемократично развитие!

- Денят, в който се положиха основите на социалната държава!

За това днес, на 9 септември, нека си спомним за тези преди нас, които дадоха здравето и живота си за свободата на българския народ, да осъзнаем огромната си отговорност пред тяхната памет и пред България и с нови сили да вървим напред!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ