28 Май 2020четвъртък12:22 ч.

Владислав Горанов е загрижен за бюджета

Коронабюджет 2020:

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

Правителството очаква 3% спад на икономиката, няма да пипа данъците

/ брой: 62

автор:Дума

visibility 832

Правителството ще поиска разрешение от парламента да тегли до 10 млрд. лв. нови заеми тази година заради очертаващия се срив на приходи и трупащите се разходи заради кризата с коронавируса. Това предвижда проектът за актуализация на държавния бюджет. Той бе одобрен на извънредно заседание на кабинета късно вечерта в понеделник, а вчера сутринта министърът на финансите Владислав Горанов поясни, че правителството предлага планираният за 2020 г. нулев бюджетен дефицит да бъде коригиран на минус 3,5 млрд. лв. Сегашният закон за бюджета позволява правителството да поема до 2,2 млрд. нови дългове. "Разглеждаме всички опции за теглене на дълг - на вътрешния и на външния пазар,  и потенциално финансиране от международни финансови институции. Поемането на нов дълг обаче не е на всяка цена", поясни Горанов.

В момента държавата разполага с достатъчно буфери да се справи със ситуацията, но тъй като тя е много динамична, правителството иска да се подсигури за бързо пристъпване към емисия на държавни ценни книжа, каза Горанов. "Всички мерки, които предприемаме, имат за цел да гарантират, че държавата разполага с достатъчна ликвидност и буфери, които да й позволят да поддържа всички нейни функции", заяви финансовият министър. Министерството му обсъжда три сценария за развитие на икономическата криза. "Предприемаме действия спрямо най-негативния, за да се подготвим за най-тежката ситуация. Той предвижда 3% спад на икономиката за 2020 г.", коментира Горанов. Вторият сценарий предвижда запазване на растеж от 0,7%, а третият - нулев растеж. 

Ако пандемията продължи повече от 3 месеца, възстановяването на икономиката ще започне чак в края на 2021 г., прогнозира финансовият министър. Той заяви, че към момента трудно може да се изчислят загубите за икономиката, но всички фактори на брутния вътрешен продукт - вътрешно потребление, внос и износ, са поставени на изпитание.

Не се разглежда сценарий за промяна на данъчната политика. Когато стопанският живот страда, натоварването с повече данъци няма да подобри състоянието му, смята Владислав Горанов. Финансовото министерство очаква сериозно изоставане на основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните, което е обвързано с намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в цената на петрола и курса на щатския долар. Разчетите при изготвения най-негативен сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски.

Намалелите приходи налагат актуализация на бюджетното салдо - от планирано нулево салдо се предлага бюджетен дефицит в размер на 3,5 млрд. лв., което е 2,9% от прогнозния БВП. Заради схемата за запазване на работни места 60/40 правителството предлага бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд "Безработица" да се увеличи с трансфер от държавния бюджет в размер на 1,43 млрд. лв., от които 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО. По планираната схема за подпомагане на бизнеса чрез предоговаряне на условията за кредитиране на гражданите чрез отпускане на безлихвени заеми от 1500 лв. е предвиден допълнителен разход в бюджета от 700 млн. лв., с които да се увеличи капиталът на Българската банка за развитие. Заради тези две мерки - увеличаване на бюджетния дефицит от нула до 3,5 млрд. лв. и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг до 10 млрд. лв. Това е със 7,8 млрд. лв. повече от определения таван от 2,2 млрд. лв. в сега действащия закон за държавния бюджет. От началото на годината правителството вече е поело нов дълг от 800 млн. лв., а на 6 април се очаква нова емисия ДЦК на вътрешния пазар за 200 млн. лв., поясни Владислав Горанов.

Прогнозите са за ръст на безработицата с два процентни пункта. Възстановяването на заетостта очакваме да започне в края на 2020 и да продължи и през 2021 г, каза Горанов и добави, че това са предварителни оценки и всичко зависи от това колко дълго ще продължат ограниченията.

По-късно вчера Изпълнителното бюро на БСП се събра, за да обсъди и изготви позиция по предложението на правителството за актуализация на бюджета.

Стефан Бурджев: БСП има план за Северозапада

автор:Дума

visibility 74

СОС гласува промени в бюджета на София

автор:Дума

visibility 107

„Нисан“ закрива най-големия си завод в Европа

автор:Дума

visibility 66

Забраняват ГМО в детските храни

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 99

18,5% от фирмите са съкратили хора през април

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 99

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 664

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 99

Българите от Болград и ленивата държава

автор:Мирослав Попов

visibility 256

/ брой: 99

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ