22 Септември 2021сряда21:01 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

77 шедьовъра на НХГ гостуват в Стара Загора

Изложбата е под мотото "Майстори на българската живопис" и ще обиколи през следващите месеци по-големите областни градове в страната

/ брой: 260

автор:Христо Христов

visibility 1107

Общо 77 платна на всепризнати майстори на четката представи пред старозагорската общественост главният уредник на Националната художествена галерия изкуствоведката Бистра Рангелова. Експозицията, която е съкратен вариант на постоянната изложба в столицата, включва творби на художници, които до голяма степен с изкуството си определят облика на родната живопис от Освобождението до края на Втората световна война. Повечето от работите са включени в Златния фонд, а много от тях са емблематични за епохата си.
Произведенията са групирани в 4 раздела, представящи основните етапи в историческия развой на новото ни изкуство, коментира Рангелова и посочи като пример факта, че след Освобождението творци като Иван Ангелов, Антон Митов, Иван Мърквичка и Ярослав Вешин коренно променят неговия облик, като утвърждават битовата композиция за водещ жанр.
В самото начало на миналия век пък младите тогава Никола Петров, Елена Карамихайлова, Асен Белковски и др. създават запомнящи се пейзажи и потрети, превърнали се в образец на съвременно отношение към художествената форма и жвописните стойности. 20-те години на ХХ век, споровете за родната култура и преоткриването на националната традиция са представени от произведения на Иван Милев, Сирак Скитник, Пенчо Георгиев, които търсят българското в сложното преплитане на модерните и експресивни форми с изтънчен декоративизъм и орнаменталност. Следващото десетилетие е десетилетие на разцвета на родната живопис, категорична е изкуствоведката и дава за пример наследството на Васил Бараков, Ненко Балкански, Вера Недкова, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Никола Танев, Иван Ненов. Техни платна са не само доказателство за творческата им мощ, но и очертават европейските измерения на националната художествена култура.
Изложбата е под мотото "Майстори на българската живопис" и ще обиколи през следващите месеци по-големите областни градове в страната, като по този начин ще направи опит да компенсира ценителите на изящното изкуство за затворените поради ремонт зали на НХГ, коментира Рангелова. На свой ред домакинът на проявата - директорът на старозагорската художествена галерия доц. д-р Марин Добрев, припомни, че това не е нито първо, нито последно гостуване на националната галерия в града на липите. Сегашната експозиция е просто част от дългосрочен план за показ на възможно най-доброто сред по-широк обществен кръг.
 

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 769

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 181

Трюдо пак ще управлява с леви и "зелени"

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

КНР зарежда ракети с втечнен водород

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 182

САЩ депортираха 14 000 нелегални мигранти от Хаити

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 182

Протести в Боливия срещу пречките пред производителите на кока

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ