26 Септември 2020събота06:32 ч.

75% от българите получават доходи, близки до прага на бедност

автор:Дума

visibility 960

Българите са работещи бедни. Над 1,6 милиона души и нас работят на минимална работна заплата. Но в тази сума влизат осигуровките и данък общ доход. Така че гражданите получават реално около половината от заплатата си. Като видим огромния брой на хората с минимална заплата и колко реално получават, ще видим, че около 75% от българите получават доходи, близко до прага на бедност. Данните цитира пред БСТВ депутатът от БСП Надя Клисурска.

Тя изрази недоумение от позицията на работодателските организации, които са против увеличението на минималната заплата. Клисурска подчерта, че е нужно минималното възнаграждение да бъде много по-високо.

Народният представител коментира големите различия в стандарта на заплащане между столицата и голяма част от областните центрове в страната: „Средната работна заплата в София надвишава 1700 лв., но в по-малките областни градове е около 800 лв. Това показва голяма разлика в развитието на градовете и изоставането на много от регионите в страната”. Тя допълни, че държавата трябва да намери механизъм, който да повиши доходите равнопоставено.

„Сега беше моментът да се започне реформа на доходите. Тя можеше да помогне на всички работещи и активни хора, избрали да останат в България. ГЕРБ за пореден път не направиха бюджет, подобряващ живота на хората”, каза Надя Клисурска. Социалистът припомни, че управляващите са замразили всички социални плащания -майчинството през втората година, детските надбавки, както и социалните помощи.

„От ГЕРБ отново направиха буфери в бюджета, за да може в края на годината да се натрупа изкуствено създаден излишък, който еднолично Борисов да харчи. Видяхме го по време и на местните, и на европейските избори”, обясни Клисурска.

„На всички ни стана ясно, че оставката на Бисер Петков, беше заради желанието му да бъдат увеличени доходите на социалните работници. От БСП предложихме заплатите на социалните работници да бъдат увеличени с 15% и това наше предложение беше прието. На следващия ден управляващите поискаха оставката на Бисер Петков”, заяви Надя Клисурска. Тя констатира, че управляващите не са могли да преглътнат този факт.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ