18 Май 2024събота06:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

7000 дка ниви край Петолъчката са били под обстрел

100% обезщетение за стопаните, които няма да приберат реколтата си заради забранен след взривовете достъп, обеща Мирослав Найденов

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 36

Стопаните от ямболското с. Лозенец, което е сред най-пострадалите от взривовете на боеприпаси край Петолъчката, се страхуват, че жътвата на ечемика и пшеницата в района ще бъде провалена. Близо 7000 дка земеделски земи попадат в 3-километровата зона със забранен достъп, който продължава и в момента.
Докато не бъдат напълно обезопасени тези площи, стопаните не могат да влязат в нивите, за да приберат продукцията си. Половината от земите със забранен достъп са засети с пшеница и ечемик, останалите площи са със слънчоглед, рапица и лозови масиви. В опасната зона попадат и ферма за отглеждание на биволи и две оранжерии.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов посети с. Лозенец и се срещна със стопаните вчера. Той обеща земеделските производители с пропаднали площи вследствие на взрива да бъдат обезщетени на 100%. Средства ще има за всички засегнати, успокои министърът. Той допълни, че е разговарял със собственика на "Берета трейдинг", чийто склад се взриви, и той е заявил, че има застрахователна полица и ще участва със собствени средства за обезщетяването. Обезщетението ще бъде на пазарни цени.
На срещата присъстваха областният управител на Ямбол Димитър Иванов, Свилен Костов, заместник-директор на Държавен фонд "Земеделие", и представители на военните специални части на Сухопътни войски, които в момента разчистват района. Найденов информира, че до края на тази седмица полицията и жандармерията ще направят кордони, които да осигурят частичен достъп на хората до земите им. Естествено, след като е сигурно, че мястото е напълно безопасно, тъй като животът и сигурността на хората са най-важни, посочи още министърът.
Приоритетно в момента се прочистват площите с ечемик, тъй като наближава жътва, след което започва разчистването на площите с пшеница. След това ще се разчистят лозята и черешовите градини. Пораженията на горския фонд са минимални. Министърът посочи, че след като достъпът стане възможен, служителите от общинските земеделски служби и фонда ще направят проверка на място и ще съставят протоколи за това какъв процент е унищожен от пропуснати мероприятия и отъпкване на площи от военните, вследствие на разчистването. Според Найденов почти няма да има терени, в които да бъде провалено прибирането на продукцията заради ограничен достъп до тях.
До снощи са прочистени 1500 декара, като близо 1300 декара са площите със земеделски култури. Очаква се до края на седмицата близо 2500 декара от земеделските култури да бъдат прочистени, което е около 30% от предвидените за прочистване близо 7000 декара земеделски площи.
 

"Булгаргаз" съди "Газпром" за 400 млн. евро

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 91

КЕВР: Евтиното парно ще доведе до по-скъп ток

автор:Дума

visibility 560

/ брой: 91

Изпитът за ловци поскъпва

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 91

Състоянието на Фицо остава "много тежко"

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 91

Нидерландия ще има дясно правителство

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 91

Скъсаха Преспанския договор в Атина

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 91

Извънредно положение в Нова Каледония

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 91

5 куршума

автор:Таня Глухчева

visibility 659

/ брой: 91

Стъкмистика

автор:Мая Йовановска

visibility 583

/ брой: 91

За достойна България в мирна Европа!

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ