15 Януари 2021петък17:49 ч.

Радосвет РАДЕВ

68% от бизнеса не одобряват антикризисните мерки

Предприемачите смятат, че отношението на правителството към тях е обидно

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 655

Антикризисните мерки в подкрепа на бизнеса получават неодобрението на 68% от участниците в традиционната анкета на БСК в края на годината, а 58 на сто не харесват противоепидемичните мерки. Предприемачите се оплакват от тромавост, бюрокрация и дори корупция. Смятат отношението на правителството към тях за обидно и ехидно и декларират, че имат нужда от истинска финансова подкрепа сега, а не от бъдещ рог на изобилието, което кабинетът се очаква да излее предизборно. То се тълкува от предприемачите като подкуп.

Данните от ежегодната анкета на Българската стопанска камара (БСК) бяха представени от председателя на организацията Радосвет Радев по време на "Български икономически форум 2020: Икономическо възстановяване на хоризонта". Радев коментира, че резултатите от проучването са безпрецедентно негативни в 15-годишната му история и мнението е, че 2020 г. носи тъга. Според 71% от участниците в допитването фирмата им през 2020 г. е по-зле отпреди година, а влошено състояние на бизнес климата отчитат 91% от анкетираните. За сравнение, през миналата година процентите са били 25 и 43.

68% от анкетираните очакват спад на икономиката и на работните места през следващата година. 66 процента смятат, че суровините ще поскъпнат, повишение на енергийните цени очакват 77%, а на бизнес кредитите - 53 на сто. По-голяма регулаторна тежест очакват 51%, а 58 процента- увеличение на фискалната тежест. Анкетираните са раздвоени в оценката си за въвеждането на диференцирани ставки за ДДС - 51% одобряват тази мярка, 38% са против нея, а 11% се колебаят, сочат още обявените данни. Силно положителна оценка получава само отказът на правителството да въведе задължително СУПТО (софтуер за управление на продажбите в търговските обекти) - 72% от анкетираните подкрепят това решение.

Заради коронакризата 56% от членовете на БСК са се отказали от планирани инвестиции, 45% са пристъпили към съкращение на персонала.

"Такава анкета бележи неминуема икономическа катастрофа заради тоталното безделие на българската държава. Обидно е ехидното, пренебрежително отношение към бизнеса, "който винаги ще се оправи", и се смята, че по някакъв спартантски начин ние имаме кода на оцеляването. Безпрецедентността на тази епидемия най-малкото налагаше малко по-уважително отношение към българския бизнес. Честното изречение беше "нищо да не очаква бизнесът от държавата", посочи председателят на БСК.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ