17 Май 2024петък08:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

6000 производители на тютюн на протест

Хората мизерстват, а реколтата им мухлясва, заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 184

Около 6000 са били протестиращите тютюнопроизводители вчера около 16 часа, като техният брой постоянно се е увеличавал, съобщи депутатът от БСП Корнелия Нинова. Протестиращите бяха основно от Гоцеделчевския район. В участъка при входа на Гоце Делчев при кръговото кръстовище към обяд са били събрани около 3000 тютюнопроизводители от общините от Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сатовча, Доспат, Якоруда, по информация на Фокус, но броят им постоянно е нараствал. Първоначално те са преминали повече от два километра в мирно шествие по главния път Гоце Делчев-Доспат. След това са блокирали движението в района. Затворен бе и входът на Гоце Делчев от Благоевград.
Малко след започването на протеста и напрежението е започнало да расте с прехвърляне на реплики между организаторите на протеста и участниците в него, като организаторите са призовали протестиращите да се върнат на мястото, на което им бе разрешено провеждането на събитието - отбивката за селата Гърмен и Огняново. На председателя на инициативния комитет, Мехмед Метушев, му е прилошало по време на протеста, а малко по-късно бе събщено, че е починал.
Полицейското присъствие на протеста е било засилено, а служителите на реда въоръжени с палки и щитове. Полицаи са регулирали движението при протеста на тютюнопроизводителите. Има и непотвърдена информация за агресивно поведение на полицаи. Имало е и блокада на кръговото движение в Гоце Делчев. Образували са се задръствания, тъй като това е маршрут, по който минава голям трафик.
Според Корнелия Нинова исканията на тютюнопроизводителите са напълно основателни. Изкупвателната кампания за прибрания и обработен тютюн от миналогодишната реколта трябваше да започне още от 1 януари. Производителите имат договори с фирмите, но те не изкупуват, за да вземат тютюна на безценица и балирания вече тютюн мухляса, затова производителите започнаха да го изхвърлят, заяви Нинова. По нейните думи така се е изгубил целият им труд от миналата година. Освен това предстои подготовка за новата реколта, но те не са наясно ще получат ли обещаните доплащания. Европа ни разреши доплащания за 76 млн. евро, но тези пари не бяха заложени в бюджета. Тези хора мизерстват, нямат пари за хляб. В някои села тютюнопроизводители имат изписани по 50 страници с взетото на вересия в местния магазин, съобщи Корнелия Нинова.
Докато течеше вчера протестът на производителите, Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. С предвидените промени ще бъде закрит фонд "Тютюн".




 

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 923

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 909

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 881

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 795

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 969

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 961

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 926

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 941

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 1008

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 892

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 964

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ