19 Септември 2020събота12:33 ч.

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

/ брой: 155

автор:Дума

visibility 439

59% от хората сключват застраховки по задължение, а по собствено желание правят това 37%, като единствената група с обратно съотношение (в полза на доброволното сключване на застраховка) е тази на висшистите, показва проучването на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) "Нагласи към застраховането и застрахователна грамотност". Според анкетата  всеки втори (53%) счита, че хората не разбират от застраховки и затова не си правят такива.

За 76% от българите застраховките са вид сигурност, 68% считат, че застраховките спестяват бъдещи непредвидени разходи, а за 58% застраховките не са излишен разход, сочат още данни от изследването, направено от агенция "Тренд". По ниво на доверие застрахователните компании се нареждат след банките със значителна преднина пред други финансови институции. Отчита се превес на хората, които са заявили, че имат доверие на застрахователите (47%) пред тези, които декларират недоверие (41%). "Резултатът може да се определи като позитивен за застрахователния сектор, особено като се отчете развитието му във времето. Преди 10 години, въпреки че застрахователите отново са след банките по ниво на доверие, съотношението е било обратно - доверие в застрахователния сектор са декларирали 40% от хората, а 46% - недоверие.

От анкетата става ясно още, че на първо място сред ползваните застрахователни продукти очаквано е застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите - 63% от хората са имали или имат в момента такава полица. На второ място се нарежда Автокаско с 22%, следвана от имуществените застраховки - 16%, застраховка Живот - 13%. Здравни застраховки са имали или имат 12% от анкетираните, също толкова е делът на хората с Медицинска застраховка за чужбина. Застраховки за кредитополучател се ползват от 7% от анкетираните.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 774

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 385

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 744

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ