22 Септември 2019неделя11:34 ч.

53% от софиянци искат промяна в управлението

Бездомните кучета, мръсотията и задръстванията са най-големите проблеми на столицата

/ брой: 186

автор:Деси Велева

visibility 1106

Над половината от софиянци искат промяна в управлението на столицата. По-малко от една трета пък смятат, че нещата могат да продължат както досега. Това показва представително за София изследване на агенция "Ноема", проведено от 18 юли до 1 август. Основната част от интервюираните са на мнение, че промяната към по-добро трябва да се усети до 1-2 години.
Проучването показва, че няма яснота накъде върви управлението на столицата, както и че основните й проблеми остават едни и същи. Според 37 на сто от хората положението в София не се е променило през последните 2-3 години, а 26 на сто са категорични, че то се е влошило.
Основните проблеми за решаване са свързани с боклука, бездомните кучета, мръсотията, задръстватията и дупките, показва още проучването. За първи път обаче за столичаните изниква като проблем и безработицата - 6 на сто от хората го посочват като тревожен факт. Сред останалите въпроси за решаване, с които трябва да се заеме бъдещият кмет, са престъпността, липсата на места за паркиране, градският транспорт, ромите, мръсният въздух.
От "Ноема" са изследвали и политическите нагласи за предстоящите президентски и местни избори. Резултатите показват, че столичани ще проявяват по-голяма активност на президентския вот, а по-малко са решили да гласуват за Общински съвет и кмет. Досегашните социологически проучвания, които обхващат цялата страна, показваха, че българите се вълнуват повече от местния вот.
Оказва се, че почти 80 на сто от запитаните смятат, че трябва да се гласува на избори. В същото време процентът на хората, които твърдо са заявили, че ще отидат до урните, спада до 47. Това показва, че хората имат нагласа за гласуване, но няма за кого да дадат вота си, обясниха социолозите. Според тях се очаква най-голяма активност на президенския вот да покажат хората с леви нагласи, следвани от десните. Центристите са с най-малък интерес към вота.
От проучването става ясно, че около 11 на сто от столичани се определят като леви, 35 на сто - като десни, а основната част не могат да се самоопределят или не са нито с дясно, нито с ляво мислене.
Въпреки че основната част от столичаните не са доволни от управлението на града им, все пак 40 на сто заявяват, че ще гласуват за Йорданка Фандъкова, ако тя бъде официално издигната за кандидат-кмет от ГЕРБ. Не можем да обясним този парадокс, обявиха социолозите от "Ноема". За кандидата на БСП Георги Кадиев ще гласуват 10% от столичани. Допълнителна подкрепа за него би могла да се търси предимно от хората от центъра, смятат от "Ноема"
Изследването показва още, че ГЕРБ няма да има пълно мнозинство в бъдещия Общински съвет. 36 на сто от столичани ще подкрепят партията, 9 на сто ще гласуват за БСП, 6% - за Синята коалиция, а 4% - за "Атака".
 

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ