09 Април 2020четвъртък17:56 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

51 акварела от колекцията на ХГ "Никола Маринов"

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 1023

"51 акварела от колекцията на ХГ "Никола Маринов" са подредени в галерия "Индустриална 11" (ул. "Индустриална" 11, бивш Хладилен завод, до Сточна гара), организатор на изложбата, заедно със  Съюза на българските художници и ХГ "Никола Маринов" - Търговище. 
Изявата е втора поред от цикъла изложби "Шедьоврите на българските галерии", иницииран и осъществяван от галерия "Индустриална 11". Експозицията ще продължи до 12 февруари.
ХГ "Никола Маринов" е създадена като Художествен отдел към Историческия музей през 1959 г. По повод 1300-годишнината от основаването на българската държава през 1981 г. галерията се пренася в специално построена за целта сграда и оттогава разполага с 3000 кв. м експозиционна площ, а фондът й включва общо над 3000 творби - живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.
ХГ "Никола Маринов" е единствената в страната, която е специализирана в събирането, съхраняването и експонирането на акварел. Притежава колекция от около 1000 акварелни творби, от които може би най-голямата сбирка е на проф. Никола Маринов - от 97 произведения.
Творби от чуждестранни художници се закупуват при участието им в традиционния международен пленер за акварел "Никола Маринов" след подбор. В момента броят на тези работи е над 400 от 250 художници от Швейцария, Швеция, Израел, Германия, Унгария, Русия, Сърбия, Гърция и др.    
Списъкът на български творци е дълъг. В  богатата палитра са имена като Дечко Узунов, Найден Петков, Георги Баев, Георги Божилов-Слона, Светлин Русев, Васил Вълев, Димитър Чолаков, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Греди Асса и други.
     

 

Борисов разпореди Мавродиев да бъде уволнен от ББР

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 68

Има достатъчно агнешко за Великден

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 68

Испания е близо до овладяване на епидемията

автор:Дума

visibility 116

Борис Джонсън е клинично стабилен

автор:Дума

visibility 241

Байдън ще се изправи срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 265

Из архивите на ЦРУ за България

автор:Христо Георгиев

visibility 1176

/ брой: 68

Изповед на лошия закон

автор:Владимир Георгиев

visibility 306

/ брой: 68

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ