04 Май 2024събота11:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5000 зелени терена в София пред застрояване

За да спаси градинките и парковете, Столичната община трябва да изкупи или отчужди частните земи

/ брой: 189

автор:Деси Велева

visibility 2531

Над 5000 са частните имоти в паркове, градинки и междублокови пространства в София, които са потенциално застрашени от застрояване. За да ги спаси, Столичната община трябва да ги изкупи или отчужди, но в бюджетите за това се отделят много малко пари. Кметството трябва да предприеме тази стъпка в определени срокове след приемането на Подробния устройствен план за съответния терен, а за много от въпросните площи той изтича през 2022 г. 

Според главния архитект на София Здравко Здравков най-застрашени са зелените клинове, които свързват столицата с планината -  Северният, Западният и Южният парк, "Кръстова вада", "Въртопо" и "Лозенец", в които има много частни терени. 

В същото време Столичната община не отделя достатъчно пари за отчуждаване или изкупуване на терените, които се намират в настоящи и бъдещи паркове, градинки, междублокови пространства. Кметството трябва да предприеме тази стъпка в определен срок след приемането на Подробния устройствен план за съответния терен, а за много от въпросните площи той изтича през 2022 г. Бюджетът на общината, който трябва да бъде приет в следващите месеци, всъщност е последният, в който могат да бъдат предвидени средства за отчуждителните процедури.

В момента се изготвя доклад за всички частни терени в територии, отредени за озеленяване, детски градини или други обекти, обяви арх. Любо Георгиев, шеф на общинското предприятие "Софияплан", което доскоро носеше името "Софпроект". Според него няма да стигнат пет бюджета за изкупуването на спорните имоти и затова трябва да се мисли за алтернативни варианти. Столичният главен архитект Здравко Здравков заяви, че София има специален Закон за устройството и застрояването на Столичната община, който защитавал зелените площи и нямало да позволи застрояването им. Той изтъкна, че собствениците също са ощетени, като не им се позволява да използват имота си, за който плащат данъци и такса смет, затова те трябва да бъдат компенсирани. Най-застрашени са зелените клинове в Северния, Западния и Южния парк, "Въртопо" и "Лозенец", в които има много частни терени. "Борим се за всеки терен, а това е нелека задача. Няма аналог в световната история за подобен тип възстановяване на частна собственост и последващо противопоставяне на хората от двете страни", коментира още Здравко Здравков. 

Общината трябваше отдавна да направи списък с всички частни терени и да приоритизира кои трябва да бъдат отчуждени спешно, коментира за ДУМА бившият общински съветник от БСП и председател на районната организация в "Искър" Борис Цветков, който от години се бори за запазването на местата, отредени за озеленяване и детски градини в града.

Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова представи четири граждански проекта, които са част от новата инициатива "София избира". С нея граждани и организации ще могат да реализират идеите си. За програмата ще бъдат отделени 1,5 млн. лева. Столичани ще могат да гласуват за изграждането на скейт парк в квартал "Надежда", наблюдателна площадка на Копитото на Витоша, детски парк в квартал "Младост" и реконструкция на улица "Будапеща".

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ