10 Май 2024петък00:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5000 таксита на протест срещу чужда компания

"Максим такси" извършва нерегламентирани превози на пътници, смята браншът

/ брой: 55

автор:Дума

visibility 1668

Таксиметровият бранш излиза на протест днес в центъра на София срещу нелоялната конкуренция от страна на руския "Юбер" у нас - "Максим такси". Организаторите са Инициативен комитет на водачите в София. Те заявяват, че акцията ще е голяма и в нея се очаква да се включат около 5000 таксиметрови автомобила. Протестът им е срещу извършваните от "Максим такси" нерегламентирани, според тях, превози на пътници срещу заплащане. Според Кирил Ризов, цитиран от news.bg, това ставало и с коли, които не са обозначени като таксита и не са в задължителния жълт цвят. Той сравни тяхното нарушение с нарушението на "Юбер". Според него те трябва да бъдат забранени. Таксиметровото приложение действа в София, Варна и Пловдив. "Такси "Максим" от няколко години са на пазара и са конкуренти на всички нас. Дотук нещата вървяха, но от 2018 г. извършват и превози по нерегламентиран начин с нерегламентирани автомобили и шофьори без документи", казва Ризов.

В началото на март Комисията за защита на конкуренцията реши да провери руската компания за споделени пътувания "Такси Максим" дали извършва нелоялна конкуренция на българския пазар. Реално "Максим такси" предоставя същата услуга като на забранената у нас "Юбер". След недоволство от страна на таксиметровия бранш през 2015 г. КЗК наложи сериозна глоба и нареди на българския клон на "Юбер" да прекрати дейността си. Причината бе нелоялна конкуренция от страна на компанията, която няма лиценз за превоз на пътници.

Протестът започва от 14 часа на 7-ми километър на "Цариградско шосе" и ще приключи към 16 часа пред храм-паметник "Св. Александър Невски". По трасето на лъча по "Цариградско шосе" е допустимо включването само и единствено на таксиметрови коли. Акцията е подкрепена от Националния таксиметров синдикат, "Съюз такси", Националния съюз на превозвачите в България, Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи в България, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България.

Подкрепен е и от Инициативен комитет на водачите в София, в който са - Д. Ванев ("Такси С експрес"), Л. Костадинов ("Радио СВ такси"), В. Тодоров ("Йелоу 333"), Николай Ценов ("За едно евро") и Д. Колев ("О"К супертранс").

Бивша манекенка пое шефското място на фонд "Земеделие"

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 85

Розоберът подрани заради топлото време

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 85

"Райънеър" започва да лети до пет нови дестинации

автор:Дума

visibility 495

/ брой: 85

Сърбия и Китай засилват сътрудничеството си

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 85

6 страни от ЕС зачели иногурацията на Путин

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 85

"Алтернативата" е опасна за демокрацията

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 85

Накратко

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 85

Фашизъм в действие

автор:Александър Симов

visibility 592

/ брой: 85

Жестоката реалност

visibility 528

/ брой: 85

Пари връщате ли?

автор:Таня Глухчева

visibility 479

/ брой: 85

Късата памет на историята

автор:Боян Бойчев

visibility 552

/ брой: 85

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ