11 Май 2024събота13:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5000 автоинструктори остават без препитание

Школите се оплакаха, че държавата унищожава бранша, таксиметрови шофьори излязоха на протест

/ брой: 67

автор:Дума

visibility 670

Автоинструктори сигнализираха, че са пред фалит, тъй като в момента държавата тотално унищожава бранша им. Те се оплакаха, че им се забранява да работят по заповед на "Автомобилна администрация". Затова са принудени да пуснат служителите си в неплатен отпуск или направо да ги съкратят. Около 5000 инструктори и служители на автошколите са в това положение. Заради спряната дейност фирмите не могат да си позволят да плащат 40% от заплатите.

Председателят на Асоциацията на автошколите в България Красимир Георгиев, който също е работодател, обясни, че няма никакви приходи от началото на извънредното положение. 40% от нула колко е, попита той и потвърди, че няма как да плати на работниците си. Един от служителите му - Владимир Балабанов, който е в неплатен отпуск, заяви, че няма намерение да взема заем, тъй като вече има такъв.

Таксиметровите шофьори изпълниха заканата си и излязоха на протест пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София като се оплакаха от рязък спад на клиенти през последните седмици. Те очакват пълен крах на бизнеса и обясняват, че в момента от 6000 коли в столицата на работа излизат не повече от 2000. Водачите поискаха държавна помощ от 1000 лева, замразяване на лизингите, намаляване наполовина на таксата за използването на системата, през която получават адреси. Те настояха и за съдействие от полицията при проблеми, създавани от клиенти. "Ние сме най-големите данъкоплатци в страната и трябва да бъдем подкрепени в този труден момент, когато разходите ни са в пъти по-малко от приходите", заяви таксиметровият шофьор Петър Караиванов, който е съорганизатор на демонстрацията. Според него ваучерът от 1000 лева ще бъде използван за гориво, сервиз, ремонт на колите и за текущи разходи. 

Шофьорите поискаха такситата да имат право да се движат в бус лентите и да се осигури зона за сигурност в автомобилите, както е по света. Сред шофьорите се чуха и оплаквания от ниските тарифи. След среща в Министерския съвет с представители на бранша стана ясно, че държавата е поела ангажимент да обсъди проблемите им. Организаторите на протеста ще направят списък с исканията си, който ще бъде предаден в общината.

И трите телекома с рекордни приходи

автор:Дума

visibility 919

/ брой: 86

Гвоздейков пак смени началника на НКЖИ

автор:Дума

visibility 856

/ брой: 86

Вето върху тавана за надценката на хляба

автор:Дума

visibility 863

/ брой: 86

Червеното месо и млякото разболяват планетата

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 86

Европа се окъпа в светлини за 9 май

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 86

Катастрофална загуба за социалдемократите в РСМ

автор:Дума

visibility 866

/ брой: 86

Популярността на САЩ като глобална сила спада

автор:Дума

visibility 797

/ брой: 86

Си Дзинпин пристигна в Унгария

автор:Дума

visibility 827

/ брой: 86

Време е

автор:Александър Симов

visibility 847

/ брой: 86

С надежда за партньорство

visibility 803

/ брой: 86

Извращението Евровизия

visibility 843

/ брой: 86

9 май - ден на Победата

автор:Дума

visibility 815

/ брой: 86

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ