500 изпъстрени великденски яйца
Мария Торошанова подреди традиционна празнична изложба в Долна баня
/ брой: 78
Любомир Кузев
Дни преди Възкресение Христово голямата майсторка на писани и рисувани великденски яйца от Долна баня Мария Торошанова не пропусна да подреди своята традиционна голяма празнична изложба в рилския град.
Над 500 броя красиво и майсторски изпъстрени великденски яйца буквално греят от витрината - за радост на всички долнобанци и гости. Както сподели майсторката Мария Торошанова, в началото, преди 40 години, когато дошла от самоковското село Радуил и пристанала на своя съпруг Георги, тя започнала да рисува за удоволствие. Впоследствие шаренето и рисуването на великденски яйца й станало хоби. Повечето от сътвореното тя подарявала за Великден.
А както се казва, този стародавен занаят - да шариш яйца с писалка и восък, Мария наследила от своята свекърва баба Тодора. Техниката е трудна, но удоволствието от сътвореното е голямо. Разбира се, че в работата й помага и съпругът Георги. За да се запазят тези красиви великденски яйца с години, те естествено са "издухани", празни са.
За всеки Великден Мария увеличава своята колекция, която е достойна за Гинес, с около 200 нови красиви яйца. Едни са наречени за кумовете, естествено, както и за приятели и комшии. Повечето тя сама признава, че подарява, с който благороден жест се чувства много щастлива и доволна. Всяко великденско яйце си има име, допълва Торошанова. Това, което има три точки, е наречено на Светата Троица, това с четирите символизира Кръста Господен и т.н.
Шарките и фигурите, както и библейските сюжети тя сама си подбира и харесва. Къде от красивата рилска природа, къде от списания и интернет, къде взаимства от свои колежки-майсторки. И винаги в името на красивото, впечатляващото, традиционното и празничното великденско яйце.
Своя майсторлък Мария Торошанова ще демонстрира на живо в пенсионерския клуб "Надежда" в сградата на община Долна баня на Велика сряда следобед. Нали сутринта на Велики четвъртък всеки в своя дом трябва да посрещне с червено яйце.