50% от храната в света се губи
/ брой: 8
Почти половината от храната, която се произвежда по света - 2 млрд. тона - се изхвърля, твърди доклад на британския Институт по инженерна механика, цитиран от АФП. Причината за това е слабата инфраструктура и складова база в развиващия се свят и предложения от типа на "вземи едно, получи едно безплатно" и придирчивостта на потребителите в развития свят, се казва в доклада.
Едни от най-сериозните приносители към тази тенденция са британците, където около 30% от произведените зеленчуци не се събират заради недобрия си външен вид, заради което супермаркетите отказват да ги изкупуват. Докладът също така твърди, че половината от храната, която се закупува в САЩ и Европа, се изхвърля от потребителите. Учените посочват, че на годишна база в света се похабяват 550 млрд. куб. м вода за напояване на култури, които след това не се събират.
Междувременно стана ясно, че според индекса на ФАО цените на хранителните стоки в света са намалели със 7% през 2012 г. спрямо предходната година. Отчита се свиване на цените през декември за трети пореден месец. За 2012 г. индексът се установява на 212 точки или със 7% по-малко спрямо 2011 г., уточнява ФАО, изразявайки задоволство, че по този начин е предотвратен всякакъв риск от продоволствена криза.