01 Юни 2020понеделник17:14 ч.

50-о представление на "Осъдени души" в Народния театър

/ брой: 244

автор:Дума

visibility 2340

"Осъдени души е разказ за любовта, разказ за изключителната връзка между едни от най-ярките герои в българската литература - Фани Хорн и отец Ередия, разказ за истинските човешки взаимоотношения, за жертвоготовността и милосърдието на фона на драматичните събития от испанската гражданска война. Постановката на Бойко Илиев "Осъдени души" ще се играе за 50-и път на камерната сцената на Народния театър "Иван Вазов" на 26 октомври. Този юбилей, бележещ успешния живот на спектакъла във времето, доказва още веднъж убеждението на режисьора, че романът на Димитър Димов е много богат на теми и образи и успоредно с античните по своята мащабност послания е болезнено съвременен с отчуждеността и болката на главната героиня, изпаднала в безтегловност. Най-завладяващо в спектакъла е преследването и отстояването на всяка цена на своята представа за щастие. Защото Фани Хорн е жена, която проявява много качества, традиционно смятани за мъжки, жена, която не пренебрегва своята чувствителност, но се бори за любовта си с мъжки средства. Преследва и предизвиква любовта, а не я очаква. Този сблъсък предизвиква саморазрушение, но в него има много пориви, любов и страст.

Мариус Донкин и Емануела Шкодрева в сцена от спектакъла

В този спектакъл Емануела Шкодрева като Фани Хорн и Христо Чешмеджиев като отец Ередия правят едни от най-успешните си проникновено истински роли. А Мариус Донкин в ролята на Луис Ередия, Стоян Пепеланов като Жак Мюрие, Иван Юруков като отец Доминго, Марин Янев като отец Оливарес и Елена Петрова в ролята на Кармен изграждат артистичен и споен ансамбъл, който разгръща пълноценно и богато идеите, темите и визиите на спектакъла. Театралната съдба на "Осъдени души" такава, каквато я създава Бойко Илиев като режисьор и автор на драматизацията, заедно със своите актьори и с авторката на сценографията и костюмите Нина Пашова, е безспорно доказателство за творческа потенция и актуалност.

 

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ