28 Май 2024вторник01:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Показахме, че БСП е национално отговорна партия с реални социални резултати, заяви Корнелия Нинова в последния работен ден на парламента, снимка БТА

Акценти

48-то Народно събрание - фалстарт и кратък живот

БСП изпълни голяма част от поетите пред хората ангажименти в социалната сфера

/ брой: 26

автор:Юлия Кулинска

visibility 770

Юлия КУЛИНСКА


Още един парламент вече е в историята. Той започна с фалстарт и ще остане в паметта на времето с непреодолимите разделителни линии, които попречиха за съставянето на правителство. Депутатите от 7-те партии в 48-то НС се събраха на 19 октомври 2022 г. - деня на покровителя на българите Св. Иван Рилски, и се разделиха на 2 февруари 2023 г. на Сретение Господне. 

Животът на последния парламент продължи малко повече от три месеца и беше изпълнен с политическо противопоставяне, скандали, разправии, ярост, обиди и лични нападки. Е, имаше и обединителни решения като необходимостта от предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост за запазване на въглищните централи и осъждането на проявите на насилие срещу българите в РС Македония. Депутатите обаче отново не успяха да приемат съдебната реформа в частта с механизма за разследване на главния прокурор, както и много от важните закони за Плана.

В самото начало безпрецедентно те 

три дни не можаха да изберат председател 

След дълги спорове, номинации и оставка, най-накрая спреният часовник на парламентарната дейност затиктака, след като с гласовете на ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Български възход" и "Възраждане" най-възрастният депутат Вежди Рашидов зае поста на първия човек в държавата.

Неуспешните опити за кабинет започнаха с връчването на първия мандат на 5 декември 2022 г. на кандидата, излъчен от ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски. Съставът и структурата на правителството бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември. Те обаче не получиха подкрепа. 

След това от "Продължаваме Промяната" номинираха за премиер акад. Николай Денков, на когото президентът връчи втория мандат на 3 януари т.г. Той предложи общ проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред парламента. Тя беше отхвърлена и на 9 януари Денков върна на държавния глава неизпълнен втория проучвателен мандат.

На 16 януари президентът Румен Радев предостави третата възможност за кабинет на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. Социалистите организираха лидерска среща в парламента за обсъждане на националните приоритети и цели, на която се отзоваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход"- Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. На срещата стана ясно, че в 48-то Народно събрание 

няма мнозинство за съставяне на правителство 

На 24 януари Нинова върна на президента неизпълнен и третия мандат. След неуспешните опити за кабинет Радев подписа указ за разпускане на 48-то НС на 3 февруари и насрочи парламентарни избори на 2 април.

Предоставянето на оръжие за Украйна продължи да бъде разделителната линия и в този парламент. Той обаче прие решение за изпращане на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. От "БСП за България" бяха категорично против. 

Очевидно е, че в залата има "коалиция на войната", която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна, заяви след гласуването председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова и отправи призив към президента Румен Радев да наложи вето на закона. След като държавният глава не се вслуша в искането, БСП и "Възраждане" заедно сезираха Конституционния съд за решението за изпращане на оръжие за Украйна.

Вместо нов бюджет, служебният кабинет внесе предложение за удължаване на разпоредби от стария. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че това означава

 замразяване на доходите при растящи цени

 и нужда от подкрепа на икономиката, срещу което от БСП са против. Искането не срещна подкрепа и в края на ноември м.г. парламентът гласува удължаването на действието на бюджета за 2022 година.

С промените в Изборния кодекс беше върната възможността да се гласува по избор - с хартиена бюлетина или с машини. Измененията бяха гласувани на удължени заседания, на едно от тях в полунощ прозвуча националният химн. Прието бе гласуването да е зад паравани, а не в "тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от СИК заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията. Президентът Румен Радев наложи вето на част от промените, което беше преодоляно. 

Парламентът одобри придобиването на още 8 нови изтребителя Ф-16 и оборудване за тях. Необходимите средства от националния бюджет за закупуването им са в размер на 1 296 412 185 щатски долара без включен ДДС. 

Парламентът прие и декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. В нея се заявява пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне членство на България в Шенген до края на 2023 г. 

Политическите сили се обединиха около общо решение, с което парламентът задължи МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме действия за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Целта е да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г. като се 

осигури работата на централите за въглища 

без ограничение поне до 2038 г. НС създаде временни комисии за Nexo и за Пловдивския панаир. В последните дни на парламента членовете им успяха само да изслушат някои свидетели, други не се явиха.

И 48-ото НС не успя да направи съдебна реформа. След близо 4 часа дебати на 26 януари депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт. Единият предвиждаше механизми за завишен контрол на дейността на главния прокурор. Въвеждаше се способ за провеждане на ефективно разследване срещу него от директора на НСлС.

В последните дни с изменения в Кодекса на труда депутатите решиха по предложение на БСП минималната заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50% от средната брутна заплата за период от 12 месеца. Механизмът ще влезе в сила от началото на 2024 г. НС прие Декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РС Македония, с която осъжда проявите и призивите за насилие срещу българите в Западната ни съседка.


66 часа и 36 минути въпроси и отговори

48-ото НС прие 53 закона, 90 решения и две декларации. То е имало 50 пленарни заседания, като 8 от тях са били извънредни. По време на парламентарния контрол са зададени 1321 въпроса и са отправени 57 питания. Използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на НС за мандата е 66 часа и 36 мин. В този период използваните форми на парламентарен контрол са въпроси и питания, изслушвания и блицконтрол. Проведени са 11 изслушвания. От зададените въпроси с писмен отговор са 1050, а 271 - с устен. При питанията 24 са били с писмен отговор, а 33 - с устен. Отговорено е на 1130 въпроса и на 43 питания, а 34 въпроса и 5 питания са оттеглени.

От ПГ "БСП за България" са внесени 153 въпроса и 6 питания през първата сессия и 45 въпроса през втората. 


Корнелия НИНОВА: 1,5 млн. българи получиха помощ благодарение на БСП

Над милион и половина българи получиха помощ благодарение на инициативата и настояването на "БСП за България", заяви лидерът на партията Корнелия Нинова при закриването на парламента. "282 хил. ученици ще са с безплатни учебници, половин милион работещи бедни ще са с увеличена минимална работна заплата, помощ от по 300 лв. ще получат учениците от 1 до 4 клас и техните семейства в началото на учебната година. Спасихме детските ясли от закриване, помогнахме на общини, болници, читалища, библиотеки, като държавата поема сумата над 200 лв. за ток и по този начин ги спасихме, защото бяха оставени на свободния пазар", подчерта Нинова. По настояване на БСП минималната заплата беше увеличена и от 1 януари 2024 г. тя ще е 50% от средната. Гласувана беше еднократна помощ от 300 лв. за учениците от 1 до 4 клас.

Мнозинството в НС отказа да подкрепи предложенията на левицата за 4200 лв. максимален осигурителен доход, младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък общ доход, необлагаемост на месечните доходи от трудови правоотношения в размера на линията за бедност, обезщетението за втората година майчинство да е не по-малко от минималната работна заплата.

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 97

Турция и Русия с нова платформа за продажба на газ

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 97

НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 97

ББР продава незавършен мегакомплекс в Пловдив за 33 млн. лева

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 97

Българите в Унгария с образователен център

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 97

Макрон готов за дебат с Льо Пен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 97

Германия набира новобранци с "ТикТок"

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 97

Атина предупреди РСМ с блокаж на европътя ѝ

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 97

Геополитически лакеи

автор:Александър Симов

visibility 397

/ брой: 97

Средата на кампанията

visibility 305

/ брой: 97

Поръчител и изпълнител

visibility 342

/ брой: 97

Фонд за развитие на Родопите ще спаси Смолянския край

visibility 334

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ