27 Март 2023понеделник07:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Показахме, че БСП е национално отговорна партия с реални социални резултати, заяви Корнелия Нинова в последния работен ден на парламента, снимка БТА

Акценти

48-то Народно събрание - фалстарт и кратък живот

БСП изпълни голяма част от поетите пред хората ангажименти в социалната сфера

/ брой: 26

автор:Юлия Кулинска

visibility 292

Юлия КУЛИНСКА


Още един парламент вече е в историята. Той започна с фалстарт и ще остане в паметта на времето с непреодолимите разделителни линии, които попречиха за съставянето на правителство. Депутатите от 7-те партии в 48-то НС се събраха на 19 октомври 2022 г. - деня на покровителя на българите Св. Иван Рилски, и се разделиха на 2 февруари 2023 г. на Сретение Господне. 

Животът на последния парламент продължи малко повече от три месеца и беше изпълнен с политическо противопоставяне, скандали, разправии, ярост, обиди и лични нападки. Е, имаше и обединителни решения като необходимостта от предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост за запазване на въглищните централи и осъждането на проявите на насилие срещу българите в РС Македония. Депутатите обаче отново не успяха да приемат съдебната реформа в частта с механизма за разследване на главния прокурор, както и много от важните закони за Плана.

В самото начало безпрецедентно те 

три дни не можаха да изберат председател 

След дълги спорове, номинации и оставка, най-накрая спреният часовник на парламентарната дейност затиктака, след като с гласовете на ГЕРБ-СДС, "БСП за България", "Български възход" и "Възраждане" най-възрастният депутат Вежди Рашидов зае поста на първия човек в държавата.

Неуспешните опити за кабинет започнаха с връчването на първия мандат на 5 декември 2022 г. на кандидата, излъчен от ГЕРБ-СДС - проф. Николай Габровски. Съставът и структурата на правителството бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември. Те обаче не получиха подкрепа. 

След това от "Продължаваме Промяната" номинираха за премиер акад. Николай Денков, на когото президентът връчи втория мандат на 3 януари т.г. Той предложи общ проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред парламента. Тя беше отхвърлена и на 9 януари Денков върна на държавния глава неизпълнен втория проучвателен мандат.

На 16 януари президентът Румен Радев предостави третата възможност за кабинет на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова. Социалистите организираха лидерска среща в парламента за обсъждане на националните приоритети и цели, на която се отзоваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и "Български възход"- Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. На срещата стана ясно, че в 48-то Народно събрание 

няма мнозинство за съставяне на правителство 

На 24 януари Нинова върна на президента неизпълнен и третия мандат. След неуспешните опити за кабинет Радев подписа указ за разпускане на 48-то НС на 3 февруари и насрочи парламентарни избори на 2 април.

Предоставянето на оръжие за Украйна продължи да бъде разделителната линия и в този парламент. Той обаче прие решение за изпращане на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна. От "БСП за България" бяха категорично против. 

Очевидно е, че в залата има "коалиция на войната", която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна, заяви след гласуването председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова и отправи призив към президента Румен Радев да наложи вето на закона. След като държавният глава не се вслуша в искането, БСП и "Възраждане" заедно сезираха Конституционния съд за решението за изпращане на оръжие за Украйна.

Вместо нов бюджет, служебният кабинет внесе предложение за удължаване на разпоредби от стария. Лидерът на БСП Корнелия Нинова предупреди, че това означава

 замразяване на доходите при растящи цени

 и нужда от подкрепа на икономиката, срещу което от БСП са против. Искането не срещна подкрепа и в края на ноември м.г. парламентът гласува удължаването на действието на бюджета за 2022 година.

С промените в Изборния кодекс беше върната възможността да се гласува по избор - с хартиена бюлетина или с машини. Измененията бяха гласувани на удължени заседания, на едно от тях в полунощ прозвуча националният химн. Прието бе гласуването да е зад паравани, а не в "тъмни стаички". Бюлетините от машинното гласуване ще се броят от СИК заедно с хартиените бюлетини, а протоколът от машината няма да се прилага към този на комисията. Президентът Румен Радев наложи вето на част от промените, което беше преодоляно. 

Парламентът одобри придобиването на още 8 нови изтребителя Ф-16 и оборудване за тях. Необходимите средства от националния бюджет за закупуването им са в размер на 1 296 412 185 щатски долара без включен ДДС. 

Парламентът прие и декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. В нея се заявява пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне членство на България в Шенген до края на 2023 г. 

Политическите сили се обединиха около общо решение, с което парламентът задължи МС в срок до 31 март 2023 г. да предприеме действия за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика. Целта е да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г. като се 

осигури работата на централите за въглища 

без ограничение поне до 2038 г. НС създаде временни комисии за Nexo и за Пловдивския панаир. В последните дни на парламента членовете им успяха само да изслушат някои свидетели, други не се явиха.

И 48-ото НС не успя да направи съдебна реформа. След близо 4 часа дебати на 26 януари депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за съдебната власт. Единият предвиждаше механизми за завишен контрол на дейността на главния прокурор. Въвеждаше се способ за провеждане на ефективно разследване срещу него от директора на НСлС.

В последните дни с изменения в Кодекса на труда депутатите решиха по предложение на БСП минималната заплата за страната за следващата календарна година да се определя до 1 септември на текущата година в размер на 50% от средната брутна заплата за период от 12 месеца. Механизмът ще влезе в сила от началото на 2024 г. НС прие Декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в РС Македония, с която осъжда проявите и призивите за насилие срещу българите в Западната ни съседка.


66 часа и 36 минути въпроси и отговори

48-ото НС прие 53 закона, 90 решения и две декларации. То е имало 50 пленарни заседания, като 8 от тях са били извънредни. По време на парламентарния контрол са зададени 1321 въпроса и са отправени 57 питания. Използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на НС за мандата е 66 часа и 36 мин. В този период използваните форми на парламентарен контрол са въпроси и питания, изслушвания и блицконтрол. Проведени са 11 изслушвания. От зададените въпроси с писмен отговор са 1050, а 271 - с устен. При питанията 24 са били с писмен отговор, а 33 - с устен. Отговорено е на 1130 въпроса и на 43 питания, а 34 въпроса и 5 питания са оттеглени.

От ПГ "БСП за България" са внесени 153 въпроса и 6 питания през първата сессия и 45 въпроса през втората. 


Корнелия НИНОВА: 1,5 млн. българи получиха помощ благодарение на БСП

Над милион и половина българи получиха помощ благодарение на инициативата и настояването на "БСП за България", заяви лидерът на партията Корнелия Нинова при закриването на парламента. "282 хил. ученици ще са с безплатни учебници, половин милион работещи бедни ще са с увеличена минимална работна заплата, помощ от по 300 лв. ще получат учениците от 1 до 4 клас и техните семейства в началото на учебната година. Спасихме детските ясли от закриване, помогнахме на общини, болници, читалища, библиотеки, като държавата поема сумата над 200 лв. за ток и по този начин ги спасихме, защото бяха оставени на свободния пазар", подчерта Нинова. По настояване на БСП минималната заплата беше увеличена и от 1 януари 2024 г. тя ще е 50% от средната. Гласувана беше еднократна помощ от 300 лв. за учениците от 1 до 4 клас.

Мнозинството в НС отказа да подкрепи предложенията на левицата за 4200 лв. максимален осигурителен доход, младите хора до 26 години да бъдат освободени от данък общ доход, необлагаемост на месечните доходи от трудови правоотношения в размера на линията за бедност, обезщетението за втората година майчинство да е не по-малко от минималната работна заплата.

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ