04 Август 2021сряда23:13 ч.

На фокус

400 000 желания или бъговете на системата

Как Столичната община пак се провали в опитите да се справи с недостига на места в детските ясли и градини

/ брой: 95

автор:Деси Велева

visibility 142

Всеки новоизпечен родител в София знае какво става в късна зима и набъбнала пролет. Цъфва истината. Идва онзи момент от реалността, който цапардосва хиляди родители и ги поставя в невъзможни за решаване ситуации. 

Преди дни мина дългоочакваното първо класиране на малчуганите в ясли и детски градини в столицата. Половината от кандидатите бяха шамаросани и недопуснати в лелеяната система на детските заведения, останалата част я чакат с червен килим. Първата група усети за първи път какво е да си отхвърлен от обществото, втората навлиза в класата на привилегированите. Вина за разделението нямат нито родителите, имали неблагоразумието да не са многодетни, да живеят под наем и да имат проблеми с адресната регистрация или да нямат породени деца. Отговорност не носят и хлапетата, защото от тях все още не се изисква да знаят азбуката и да решават рачешки задачи или кръгове на Ойлер, за да се преборят със собствени сили за място в първа яслена група. 

Грехът е общински

Той е на тези, които повече от десетилетие се кълнат, че мислят за младите семейства, за демографски подем, за строителство на нови детски градини. А резултатът е нулев. Вече не е и актуално да се засичат и припомнят стари изказвания на кмета Йорданка Фандъкова, че до две години ще има места за всички деца в забавачките или, че са построени 100 сгради и чиновниците от кметството копаят едва ли не с голи ръце основите им. Фактите са категорични и тази година числата са унищожителни.

9907 деца са класирани в ясли и градини, а 10 252 не са. Както и да се въртят, интерпретират, разводняват, числата казват всичко. А то е, че Столичната община се провали всецяло, до дъно. По-надолу няма къде да мръдне. 22 445 са кандидатите за места тази година и те са подали 400 000 желания за различни градини в отчаяни опити да бъдат приети някъде. Това са 400 000 надежди за нормално съществуване на семейства, в които родителите искат да ходят на работа, а децата да са социализирани и да се възпитават и подготвят за училище в подходяща обстановка.

Столичното кметство се мъчи да плува в блатото на недостига на места от години. Администрацията има няколко опорни, сухи точки в него, върху които редовно се изправя, за да поеме въздух. Една от тях е, че са останали 3300 свободни места и е проблем на родителите, че не са ги пожелали. Удобно се пропуска фактът, че това са места в "Кремиковци", в предучилищни класове в училища или за последните две градински групи, в които действително недостигът е преодолян и те няма от кого да се заемат. Тоест тези 3300 ще останат свободни и не са повод за общинска гордост. Вторият опит за измъкване на чиновниците е обещанието, че на второ класиране ще се появят още места. Откъде ще дойдат обаче те - от незаписали се деца, приети в далечни квартали, от пропуснали сроковете, от изкуствено разширение на групи. Не е голям успех за общинското управление да разчита на подобни причини, за да задоволи разочаровани родители. Третата надежда обикновено е, че наесен ще се открият нови сгради. Защо тези нови групи се появяват все извън графиците и 

все са в бъдещето

не е ясно. 

Тази година недолюбваната шефка на дирекция "Образование" Мария Минчева полуобидено се оправда, че 4000 деца повече са кандидатствали за забавачка в сравнение с миналата година. Тоест общината разкрива нови места, ама не може да насмогне на прииждащите нахалници. Същата тази община обаче раздава свободно разрешителни за строежи на жилищни сгради и офиси, без да мисли има ли улична и образователна инфраструктура, която да обслужва бъдещите им обитатели. Така че най-малко новодомците имат вина, че детските градини не стигат. 

За да бъде пълна кашата, тази година към жалката картина се прибави и надградена електронна система за прием. Тя обърка още повече изтормозените родители, противопостави ги за пореден път и вместо срещу общината, те се настроиха едни срещу други.

Срещу 600 000 лева действащата от години онлайн система за класиране в ясли и детски градини бе пренаредена, преустроена и в нея бе вкаран приемът на първокласници. Това стана през март - критичен срок за каквито и да е нововъведения точно преди двете инфарктни класирания. Двете системи някак не се харесаха, сриваха се, криха точки от родителите, пренареждаха им желанията, не им даваха да попълнят определени графи, не ги допускаха до профилите им... Цялата неразбория се обедини в термина "бъг". Вече всяка баба и пелтечещ хлапак са чували за бъговете на системата, които не са нищо повече от поредни примери за 

некомпетентност и безхаберие

Нищо чудно, че зам.-кметът по образование и култура Тодор Чобанов забегна навреме от "Московска" 33, защото класирането този път нямаше да му понесе и така или иначе родителите щяха да поискат главата му.

"Бъгът" този път е насочен срещу друг зам.-кмет - Генчо Керезов, отговарящ за новото направление по дигитализация от септември миналата година. Именно той обеща улеснения за родителите, а сега се оказва, че те са били далеч по-затормозени. Голяма част от тях не са успели да попълнят коректно неясните или скрити полета и затова общината реши да им даде втори шанс, като отложи класирането и ги пусна отново да бърникат из кандидатурите си. Голяма грешка! Така кметството наруши собствената си наредба за прием и графика в нея, позова се на някакви допълнителни протоколи с нови правила и сега е под заплахата от съдебни разпри със засегнати родители. Не без основание общинските съветници от БСП поискаха оставката на Керезов, който като нов, недоказал се и неокопал се дълбоко кадър, няма да е толкова ценна жертва за Столичната община. Другото отговорно лице е директорката на "Образование" Мария Минчева, която от години е под прицела на родителски организации, но има твърди позиции на "Московска" и едва ли скоро ще се раздели с поста си. 

Следващият сериозен трус в системата се очаква след две седмици, когато иде ред за първото електронно класиране на първокласниците. Изненадите едва ли ще са по-малко, бъговете - също. Това ще е преломният момент, след който със сигурност ще има оставка. Но, независимо от управленските рокади, не бива да се забравя, че в системата, зад номерата, критериите, адресите и инициалите стоят реални деца, неразбиращи какво става, но пред които се чертае бъдеще. А онези, които се мъчат да го спънат, трябва да осъзнаят отговорността си, вместо да търсят готови оправдания.

Боян Ангелов е новият главен редактор на ДУМА

автор:Дума

visibility 7

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 118

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 117

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 105

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 105

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 128

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 129

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ