20 Октомври 2019неделя20:14 ч.

4 хиляди работници в аптеки остават на улицата по Коледа

От асоциацията на аптекарите искат спешна среща със здравния министър

/ брой: 231

автор:Аида Паникян

visibility 1088

Около 4 хил. нефармацевти, които работят като козметични консултанти на специалните щандове в аптеките, ще останат без работа в навечерието на Коледа. Причината е, че Наредба щ28 на МЗ, влязла в сила на 23 декември 2008 г., дава 2-годишен срок на собствениците и управителите на аптеки да се освободят от тези свои работници. Проблемът припомни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
В никоя европейска страна няма такава забрана, защото козметичните консултанти не работят с лекарства, а консултират клиентите и им продават само хранителни добавки, медицински изделия, козметика, заяви Костов. Той обясни, че досега асоциацията не е срещнала разбирането на предишния здравен министър проф. Анна-Мария Борисова. Ако здравните власти не предприемат нищо за промени в законодателството, Асоциацията на собствениците на аптеки АСА ще заведе дело в административния съд.
За аптеките е проблем да се лишат от тези работници. В момента магистър-фармацевтите в регистъра на Българския фармацевтичен съюз са около 5600, от които най-малко 1000 работят в представителства на фармацевтични компании. Така реално работещите в аптеки магистър-фармацевти са малко над 4000, а голяма част от новозавършилите бързат да си търсят работа в ЕС.
Помощник-фармацевтите с бакалавърско образование са над 7000. Около 4030 са лицензираните аптеки, но реално работят около 3700. Излиза, че на всяка аптека се пада по 1 магистър-фармацевт и по-малко от двама помощник-фармацевти, което говори за дефицит на тези специалисти, категорични са от АСА.
Часове след пресконференцията на асоциацията от пресцентъра на МЗ разпространиха съобщение, че министър Стефан Константинов ще обсъди идеите за промени в Наредба 28 с всички заинтересовани страни. Преди това да стане, няма да бъдат предприемани изменения в нормативния акт.
 

Синове на кметове се облажили с евтина земя

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 201

Глоба до 15 хил. лв. грози Борисов за незаконна агитация

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Детският дом във Видин става комплексен център

автор:Аида Паникян

visibility 27

/ брой: 201

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 201

Половин тон заразена риба стигна до потребителите

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 201

Светът прахосва храна за 400 млрд. долара

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 201

Нарушава се примирието между Анкара и кюрдите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 201

Джонсън поиска отлагане на Брекзит, но с уловка

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 201

Северна Македония върви към избори

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 201

В Хонконг прилагат Майдана от Киев

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 40

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 27

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ