12 Август 2022петък05:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

СНИМКА ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

37% от българите не свързват двата края

Покупателната способност на домакинствата е почти наполовина от средната в ЕС

/ брой: 125

автор:Дума

visibility 55

37 на сто от българите не са могли да свържат двата края през последното тримесечие на миналата година. Това показва най-новото изследване на "Евростат" за въздействието на пандемията върху 11 страни от ЕС. По този показател страната ни е на дъното в ЕС. Във Финландия процентът на хората, които или не могат, или трудно свързват двата края, е 9,2%.
През последното тримесечие на 2021 г. поне 20 на сто от всички жители на страните в ЕС, за които фигурират налични данни (България, Белгия, Ирландия, Франция, Австрия, Словения и Финландия), биха могли да свържат двата края лесно или много лесно. Единствено в България сред посочените от ЕС страни делът на гражданите, които не са изпитвали никакви или почти никакви затруднения да посрещат разходите си за живот, е едва 4,4% през четвъртото тримесечие на миналата година. Най-висок е показателят във Финландия, като 43,7 на сто от финландците не са имали затруднения при посрещане на разходите си.
Разразилата се пандемия от коронавирус през 2020 г., продължила и през 2021 г., повлия на условията на живот сред всички страни членки на Европейския съюз. Макар и в различна степен, всички граждани на страните от ЕС бяха засегнати от намаления на доходи, съкратено работно време и тежки правила за социално дистанциране.
Икономиката на България е изложена на нови рискове, преди всичко поради нарастващите цени на енергията и транспорта, отчита Агенцията за икономическо развитие на Германия в публикацията си "Икономически перспективи - България (юни 2022)", съобщиха от Германо-българската индустриално-търговска камара.
Икономическият растеж на страната се забавя главно поради инфлацията и проблемите във веригата на доставки. Нарастващите разходи в световен мащаб, особено за енергия, суровини и храни, влошава търсенето в България. Съответно вносът е подложен на натиск. Нарастващите разходи за енергия натоварват частните домакинства в България. Делът на енергийните разходи на домакинство в страната е 20 на сто. Това поставя разходите под средните за ЕС от 25%. Покупателната способност на българските домакинства обаче е почти наполовина от средната покупателна способност в ЕС.
ЕС прогнозира ръст на реалния БВП от 2,1 на сто за 2022 г. и 3,1 на сто за 2023 г. Частното потребление ще расте по-умерено. Една от причините за това е, че реалните доходи на голяма част от населението се очаква да спаднат рязко през 2022 г. Ръстът на заплатите в частния и публичния сектор ще остане под нивото на инфлацията. Номиналните месечни брутни доходи вероятно ще се увеличат средно със 7% през 2022 г. За разлика от тях се очаква инфлацията да бъде 14%, изчислява Виенският институт за международни икономически сравнения.

Испания пести ток и вода

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Гърция нащрек от турски сондажен кораб

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 155

В Италия почина антифашист легенда

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 155

Русия инсталира система за ПВО в Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 155

Днес отбелязваме 145 години от епопеята на Шипка!

автор:Дума

visibility 641

Вода в пясъка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 386

/ брой: 155

Свободна глупост

автор:Юри Михалков

visibility 234

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ