35 ст. била нормална цена за яйце
/ брой: 61
Ако няма спекула по веригата и има нормално производство, е логично крайната пазарна цена на яйцата да се движи между 30-35 ст. за брой. Това каза пред Дарик радио Иван Иванов, изпълнителен директор на фирма за производство на яйца, която е член на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Според него сегашните високи цени, които надхвърлят 40 ст. за брой, се дължат на временния дефицит както в България, така и в Европа.
Иванов уточни, че яйцето излиза от производителя на цена 18-20 ст. След това му се начислява ДДС - 5 ст., преминава през пакетиращия център, където цената се вдига с още 2-3 ст., следват транспортни разходи и търговска надценка. Той не изключи и възможността някой по веригата да слага надценки повече от нормалното, но в крайна сметка търсенето определяло предлагането.
Според Иванов през 2010 и 2011 г. яйцата са се продавали на цени под себестойността им заради преустройството на фермите и въвеждането на нови мощности. В същото време старите мощности не са били излезли от употреба, което е довело до свръхпроизводство. Една от причините за сегашния дефицит на яйца пък била, че само през миналата година в България са фалирали 14 ферми.
Осуетиха опит за нелегален внос от Сърбия
На Връшка чука бе осуетен опит за внос на евтини сръбски яйца. На граничния пункт Брегово ветеринарният контрол дежури 12 часа дневно, а нощем при повикване се отзовава мобилната контролна група, която обслужва и граничния пункт Връшка чука. На граничния пункт Брегово са регистрирани епизодични опити за внос на малки количества месни продукти, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Боян Цолов. Задържаните сръбски яйца на Връшка чука ще бъдат изпратени на екарисаж.