28 Март 2024четвъртък13:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

3000 души годишно посягат на живота си

Само 20 на сто от страдащите от депресия у нас получават адекватна помощ

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 2597

Годишно в България се регистрират около 3000 опита за самоубийство, а около 600 от посегналите на живота си умират. Тревожните данни бяха оповестени на тематичен семинар, организиран от Националния център по обществено здраве и анализи. Д-р Владимир Наков призова медиите да сведат до минимум отразяването на самоубийства. Най-често подобни опити са повлияни от медийното отразяване на посегателства върху живота. 

Само 20 на сто от българите, страдащи от депресия, тревожност и психични разстройства, са получили адекватна помощ. 14,5 на сто от хората у нас са с психични разстройства като тревожност, депресия и състояния, предизвикани от употребата на алкохол и наркотици. Данните бяха представени от д-р Захари Зарков, началник на отдел "Психично здраве", на семинар, посветен на изводите и измеренията на психиатричната стигма, организиран от Националния център по обществено здраве и анализи. Най-често болните търсят помощ от общопрактикуващите лекари. Десет пъти по-малко са лицата, обърнали се към психиатри, подчерта той. Като причини за честите психични разстройва д-р Зарков посочи генетични фактори и телесно заболяване.

Колегата му д-р Владимир Наков призова да се сведе до минимум информацията за самоубийствата. Той посъветва медиите да бъдат внимателни при отразяването им. Д-р Наков съобщи, че най-високите нива на повлияване и опити за самоубийство след медийно отразяване има при жените, но най-раними и изложени на риск са юношите. Той посочи, че общият брой на регистрираните опити за самоубийство у нас е около 3000 годишно, а около 600 от посегналите сами на живота умират всяка година. По думите на д-р Наков основният рисков фактор при самоубийствата са психичните разстройства, злоупотребата с алкохол, наркотици и шизофренията. Според него има някои основни правила, които не бива да се пропускат при отразяване на самоубийство. Сред тях са използването на думата "успешно" за самоубийство, която трябва бъде заменена със "завършено" или "умрял" от самоубийство.

Доц. Христо Хинков, директор на НЦОЗА, открехна вратата на историята на психиатричната стигма. Той подчерта, че тя представлява защитна реакция заради страха от непознатото.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 174

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 194

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ