23 Септември 2021четвъртък12:15 ч.

3000 деца в риск са изведени от семействата

1000 малчугана са изоставени през 2018 г., 440 от тях - в родилния дом

/ брой: 196

автор:Дума

visibility 394

Малко над 3000 деца са изведени от семействата им заради риск за живота и здравето им през 2018 г., а до края на август т.г. са 2000. Това съобщи шефът на дирекция в Агенцията за социално подпомагане Емил Тодоров. По думите му от изоставените през м.г. 1000 деца 440 са оставени още в родилния дом. Експертът отрече страховете, че социалните работници отнемат деца от семейства, само защото са бедни. Той описа стъпките така - социалният работник действа по сигнал, проучва случая, търси информация от личния лекар, училището, общината, МВР, след това изготвя доклад, съгласува го с началника си и с директора на звеното. Първо се търсят възможности да се подобри семейната среда, а ако това е невъзможно, се пристъпва към извеждане, като първо се търси възможност за настаняване при роднини.

Тодоров отрече твърденията, че в повечето случаи съдът отменя разпорежданията на социалните за извеждане. По думите му е изключение съдът да не потвърди предложената мярка за закрила. Тодоров изрази несъгласие и с тезата, че неправителствени организации се занимават безконтролно с възпитанието на децата. Той припомни, че социални дейности се възлагат на НПО-та от кметовете, но само при условие, че те имат капацитет и отговарят на законовите изисквания. След това подлежат на проверки от многобройни органи дали спазват нормативната уредба и държавните методики. По думите на Тодоров НПО-тата, които се занимават с тази дейност, са малко.

ДУМА припомня, че преди дни в жилищен блок в София бе намерено пеленаче в детски кош с бележка "Да се предаде на социалните, успех!" Майката е на 24 г., а бащата - на 28 г. По-късно се изясни, че младото семейство не разполага със средства и не получава помощи, защото на името на бащата са регистрирани 4 фирми. Той е и с ТЕЛК-решение, което не е подновено. След експертизи и работа с родителите социалните търсят възможности бебето да се върне при тях, при роднини или да бъде дадено в приемно семейство.

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 354

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ