23 Февруари 2020неделя19:44 ч.

Румен Петков:

300 000 са наркоманите у нас

България може отново да влезе в списъка на държавите-производителки на дрога, твърди председателят на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество

/ брой: 121

автор:Юлия Кулинска

visibility 49

Увеличава се употребата на дрога у нас, а броят на наркоманите вече е 300 000 души, заяви за ДУМА от Рим Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество със седалище в София. Той участва в тридневна конференция в Италия за противодействие на организираната престъпност и наркотрафика по "Кокаиновия път" към Европа. В последния доклад на Държавния департамент на САЩ по наркотиците България е посочена като страна със силно ангажирани национални престъпни групи в сферата на наркотрафика, обезпокоен е Петков. Според него в документа има няколко смущаващи констатации. По-важните са, че България е част от основното трасе за трафик на хероин от Югозападна Азия към Европа и че в страната има ръст на трафика на кокаин от Латинска Америка. Експертите от САЩ отчитат и тревожното нарастване на производството на канабис за вътрешния пазар и появата на нови лаборатории за синтетични наркотици. Производството на синтетична дрога е много обезпокоително и ако то не бъде преустановено, има голяма вероятност България отново да бъде върната в американския списък на държавите-производители, твърди Петков. Той припомня, че през 2007 г. държавата трудно успя да излезе от него.
"От 2009 г. досега ЕС е изразходвал около 30 милиона евро по програмата "Кокаинов път", в която са включени 36 страни по пътя на кокаина от Андите до Европа. По този път от Латинска Америка към Африка търговията с дрога е достигнала безпрецедентни нива на финансиране на криминални групи, екстремистки организации и трафиканти, които надхвърлят националния капацитет на страните да се борят срещу наркотрафика", подчерта Петков. Той е категоричен, че са необходими изключително сериозни превантивни мерки.
"В доклада на САЩ България е окачествена като беден пазар, който е предназначен основно за евтина и синтетична дрога. Констатираме опасни симптоми на бъдещо развитие на българския кокаинов пазар. Това прави задължително и своевременно обръщането на специално внимание на тази проблематика", допълни Румен Петков.


 

Испания разследва Борисов за пране на пари

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 37

БСП свиква конгрес на 9 и 10 май

автор:Павлета Давидова

visibility 4

/ брой: 37

Поне 83 848 имат право да участват в избора на председател

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 37

Корнелия Нинова: Правителството произвежда само кризи

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 37

"Лафка" официално обяви фалит

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 37

Румен Гечев: Властта манипулира статистиката за растежа

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 37

България губи 110 млн. долара от спрения транзит на газ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 37

Сандърс спечели трета победа в първичните избори

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 37

Тюрингия преодолява политическата криза

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 37

Ердоган: Ще се подчиним на глобалните сценарии

автор:Дума

visibility 17

/ брой: 37

САЩ затягат правилата за "зелените карти"

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 37

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 36

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 34

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 32

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 32

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ