13 Август 2020четвъртък11:51 ч.

Румен Петков:

300 000 са наркоманите у нас

България може отново да влезе в списъка на държавите-производителки на дрога, твърди председателят на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество

/ брой: 121

автор:Юлия Кулинска

visibility 84

Увеличава се употребата на дрога у нас, а броят на наркоманите вече е 300 000 души, заяви за ДУМА от Рим Румен Петков, председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество със седалище в София. Той участва в тридневна конференция в Италия за противодействие на организираната престъпност и наркотрафика по "Кокаиновия път" към Европа. В последния доклад на Държавния департамент на САЩ по наркотиците България е посочена като страна със силно ангажирани национални престъпни групи в сферата на наркотрафика, обезпокоен е Петков. Според него в документа има няколко смущаващи констатации. По-важните са, че България е част от основното трасе за трафик на хероин от Югозападна Азия към Европа и че в страната има ръст на трафика на кокаин от Латинска Америка. Експертите от САЩ отчитат и тревожното нарастване на производството на канабис за вътрешния пазар и появата на нови лаборатории за синтетични наркотици. Производството на синтетична дрога е много обезпокоително и ако то не бъде преустановено, има голяма вероятност България отново да бъде върната в американския списък на държавите-производители, твърди Петков. Той припомня, че през 2007 г. държавата трудно успя да излезе от него.
"От 2009 г. досега ЕС е изразходвал около 30 милиона евро по програмата "Кокаинов път", в която са включени 36 страни по пътя на кокаина от Андите до Европа. По този път от Латинска Америка към Африка търговията с дрога е достигнала безпрецедентни нива на финансиране на криминални групи, екстремистки организации и трафиканти, които надхвърлят националния капацитет на страните да се борят срещу наркотрафика", подчерта Петков. Той е категоричен, че са необходими изключително сериозни превантивни мерки.
"В доклада на САЩ България е окачествена като беден пазар, който е предназначен основно за евтина и синтетична дрога. Констатираме опасни симптоми на бъдещо развитие на българския кокаинов пазар. Това прави задължително и своевременно обръщането на специално внимание на тази проблематика", допълни Румен Петков.


 

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 34

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 205

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 204

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 536

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 154

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 0

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 480

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 325

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 249

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 222

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ