24 Август 2019събота03:23 ч.

Владимир Димитров-Майстора, "Жътва", 40-те г. на ХХ в.

Палитра

30 творби от сбирката на Иван Радев

Произведенията са най-ценните от наследството на колекционера, които притежава галерия "Лоранъ"

/ брой: 152

автор:Надежда Ушева

visibility 165

Столичната галерия "Лоранъ" представя изложба с рисунки от колекцията на Иван Радев (1921-2009). Тя се посвещава на големия колекционер, който преди 10 години напусна този свят. Радев се сдобива със стотици и може би хиляди рисунки от български и световни автори и без съмнение приживе натрупва най-голямата подобна сбирка в страната.

Роден е през 1921 г. в Шумен. Завършва Художествената академия в София. След това прави зашеметяваща кариера. Дълги години изпълнява едни от най-авторитетните проекти в областта на пространственото оформление у нас и при български участия в чужбина. Включен е в замисъла и устройството на НДК, избран е лично от Людмила Живкова. 

Преди около две години галерия "Лоранъ" закупи от наследниците на Радев над 200 рисунки и сега за втори път експонира част от тях. Този път изборът е над 30 етюда, скици, графики, илюстрации и проекти. Всичките произведения се показват за първи път и по същество са най-ценните от наследството на колекционера, които галерията притежава.

Между тях преобладават творбите на Илия Петров. Радев е негов студент (завършва живопис при проф. Борис Митов и проф. Илия Петров), негов помощник при изпълнение на монументални проекти, а след години е и негов приятел и съсед. Комбинацията от рисунки на Петров е разнолика, към тях принадлежат ценните проекти за монументалните исторически творби "Аспарух" от 1941 г. и "Аспаруховата конница", 1936 г. Към тях добавяме още илюстрации, актови рисунки и любопитен портрет на художника Ненко Балкански. В салона на ул. "Оборище" 16 доминират също и рисунките на Владимир Димитров-Майстора. 

Оформи се серия от портрети и автопортрети на художници във вече популярния сценарий - портрет на колега. Дечко Узунов е портретуван от Панайот Панайотов. Профилът на Преслав Кършовски от Цено Тодоров, 1947 г., е миниатюрен и вглъбен, "надраскан" върху цигарена кутия. В друг портрет Майстора е обект на Кършовски, а в обратния вариант той е рисуван от Панайот Панайотов. Изложбата продължава до 15 септември.

Пожар край старото сметище на завод "Арсенал"

автор:Дума

visibility 23

Пожар край Бегово

автор:Дума

visibility 79

С 200 лв. отгоре са платили за парно софиянци

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 162

Танева предизборно се сети за родните производители

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 162

"Фич": Еврото в България - най-рано през 2023 г.

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 162

Зомби капан

автор:Ина Михайлова

visibility 473

/ брой: 162

Роботи или робовладелци?

visibility 244

/ брой: 162

Тежки битки за горите на Костенец

автор:Павлета Давидова

visibility 311

/ брой: 162

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 162

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ