18 Юни 2021петък15:55 ч.

Отдадени са на това, което правят

Срещи

2G X MADMAN: Хип-хоп музиката е като изповед

Залагаме на постоянство и качествена продукция, категорични са неуморните рап изпълнители

/ брой: 74

автор:Альона Нейкова

visibility 1735

МАРИО ПЕТРОВ, известен с артистичния псевдоним MADMAN, и СВЕТОСЛАВ ГЕОРГИЕВ, познат като 2G THE BULGARIAN, са едни от най-популярните имена от съвременната хип-хоп сцена. Музикалната инвазия на силните момчета, родени в Благоевград, надхвърли границите на страната ни и стигна чак до Лондон, където изпълнителите живеят и работят вече над 10 години. Рап бунтарите обаче доказват, че не забравят и родината си, като пускат YouTube канала The Bulgarians Official, с който дават категорична заявка, че най-доброто от тях тепърва предстои.

"Лондон знае кои сме"

"Рапът ни прави по-силни и мотивирани"

"Когато тръгнеш да се променяш и нагаждаш по даден модел, тогава малко или много губиш идентичност и се смесваш с тълпата"

- Колко дълъг бе пътят от Благоевград до лондонската музикална сцена?

MADMAN (Марио): Лично за мен не само музикалният път е дълъг и трънлив, а и пътят в живота. Казвам "е", а не "беше", защото той не е свършил, пътят продължава. 

2G (Светослав): Пътят беше много дълъг, кален и трънлив. Напуснах страната и всички близки, когато бях на 19 години. След студентска бригада останах да живея чужбина като нелегален. Смених няколко града - Чикаго, Лас Вегас и после Ню Йорк. Минаха дълги и интересни пет години и се прибрах обратно в България. Постоях около година тук и след това заминах за Лондон. Започнах от нулата - с един куфар и "некой лев". Наистина ми беше много трудно да стигна до това ниво, на което съм сега, но не съм спирал да правя музика. Запознах се с много хора през годините и се създаде своеобразен творчески кръг. Сега вече мога да кажа, че Лондон знае кои сме.

- Твърди се, че музикалният пазар в Англия е сред най-трудните. Съгласни ли сте с подобна теза или имате свое виждане по темата? 

2G (Светослав): Не съм наясно дали е най-трудният, но има логика да бъде така. Тук има много таланти и хора от цял свят. Но, от друга страна, и българският пазар не е лесен, даже е голямо предизвикателство. 

MADMAN (Марио): Мисля, че всеки пазар е труден, но този на Острова определено е един от най-оспорваните. Конкуренцията е огромна, талантливите изпълнители, във всеки стил музика, са наистина много, но ние залагаме на постоянство и качествена продукция. Все още градим име и репутация както на британския, така и на българския пазар.

- Кога започнахте да мечтаете да заминете в чужбина? Защо го направихте - видяхте в английската столица по-голям шанс за реализация на музикалните ви проекти или причината е друга?

MADMAN (Марио): Никога не съм мечтал да замина в чужбина, просто обстоятелствата ме притиснаха и се наложи. Мисля, че няма случайни неща, така е трябвало да стане и не съжалявам. Старая се да извлека ползата и всичко положително. Не съм забравил откъде съм тръгнал и пътя, който съм извървял. И това ясно си проличава в творчеството ми.

2G (Светослав): Още от много малък, 15-годишен може би, знаех, че искам да пътувам. Музиката, която слушах, и филмите, които гледах, ме накараха да желая да отида в Щатите. Беше голяма мечта и се сбъдна. Хубаво чувство. Смея да твърдя, че, след като напуснах страната, се родих наново. Никога не съм желал да живея в Лондон, но ето че и тук ми допадна доста.

- Как стигнахте до хип-хопа? С какво ви привлече този стил?

2G (Светослав): Стигнах до хип-хопа чрез парчетата, които се въртяха по телевизията и се пускаха в клубовете. Този стил музика ме кара да се чувствам по особен начин. Прави ме по-силен и по-мотивиран.

MADMAN (Марио): Аз имам нужда да изразя себе си, да изкарам това, което е в гърдите ми, да кажа това, което мисля и чувствам в даден момент - без филтър, без цензура, по най-суровия начин, без да заобикалям и шикалкавя, без да се крия зад метафори, а директно. Хип-хоп музиката е като изповед. Именно това ме привлича.

- Казвате, че вашата музика е истинска. Какво точно влагате в тези думи? Кое е неистинското за вас в музикалния бранш? 

MADMAN (Марио): За разлика от повечето стилове, рапът е най-личната и директна музика. Ние не разчитаме на текстописци, всеки артист е това, което е в главата, сърцето и душата му. Неговата история, неговото настроение, неговата гледна точка, неговото поведение. Когато тръгнеш да се променяш и нагаждаш по даден модел, тогава малко или много губиш идентичност и се смесваш с тълпата.

2G (Светослав): Точно така - истинска е, защото говоря за нещата, които мисля, които са ми се случили или желая да ми се случат. Също така искам да споделя своя опит с хората. Ако слушате Pegasus например, една от последните ни песни, в нея се казва как "малкият иска бързо, малкият иска много, малкият иска лесно... Батко ти каза: Знам, че нещата не стават бързо. Трябва работа, постоянство и търпение." Затова музиката ни е истинска. Не се правим на гангстери, не парадираме с пари. Ние сме - които сме: готини пичове с готина музика (усмихва се).   

- Какво ви провокира или вдъхнови за създаването на канала The Bulgarians Official? Коя е основната идея на това начинание?

2G (Светослав): Искахме да си направим наш канал, да не разчитаме на канали със съществуващи абонати. Искаме наш канал, за наши последователи. Нещо, което да развиваме в различни посоки. Името The Bulgarians идва от това, че тук ни наричат така, и решихме, че това е ключово. Представяме страната по готин начин. И също така искам всеки чужденец, тук и навсякъде из света, да се гордее, че е Bulgarian.

MADMAN (Марио): Като артисти ние сме 2G X MADMAN. The Bulgarians Official е името на YouTube канала, където, освен нашите видеоклипове, ще публикуваме и подкаст епизоди, които ще снимаме съвсем скоро. Идеята е да обсъждаме всякакви теми, да каним гости и като цяло да се забавляваме, а и хората да ни опознаят извън музиката.

- През 2017 г. пускате първото ви съвместно парче, наречено "Лондон". Има ли шанс да възпеете и родния ви Благоевград в някоя ваша песен?

MADMAN (Марио): През годините аз съм го възпявал в няколко трака и все още го споменавам в куплетите от време на време. "Благоевград за вас ще бъде пак Париж" (така се майтапим с хората от другите градове).

2G (Светослав): "Лондон" стана спонтанно. Не сме го планували. Ако и Благоевград ни дойде спонтанно, ще го направим.

- Кое е най-нестандартното или необичайното място, където е звучала ваша песен или сте имали изяви?

MADMAN (Марио): Лятото на 1998-а, когато бях на 15. Отидох на лагер в Рила планина, една вечер учители и възпитатели решиха да ни съберат в столовата, бяха измислили разни игри и забави. Някой ме издаде и ме накараха почти насила да рапирам пред всички... Голям срам брах в началото, но и голяма гордост след това.

2G (Светослав): Бяхме на един турски концерт в Лондон. След като слязохме от сцената, имаше българи, които искаха да се снимат с нас. Беше супер приятно.

- Можете да се похвалите с доста фенове, като голяма част от тях не са българи. Какво според вас им допада в музиката ви, като се има предвид, че пеете не само на английски, но и на родния език?

MADMAN (Марио): На този въпрос ми се струва, че феновете биха отговорили най-точно. Иска ми се да мисля, че е това, което споменах вече: винаги съм себе си, до болка откровен и директен. Моите житейски истории са същите като на всички хора и много от тях вярвам, че се припознават в тях и по този начин им въздействат. А за тези в UK, които не разбират български, музиката е универсален език, те усещат енергията.

2G (Светослав): Както аз съм съм се наслаждавал на музиката, преди да разбирам английски, така и другите хора харесват звука и визията ни.

- Освен че ограничи клубните ви участия, как по друг начин ви повлия КОВИД кризата? Може ли пандемията да вдъхновява за творчество и нови проекти?

2G (Светослав): Пандемията всъщност ми помогна. Даде ми време да поработя върху себе си. Осигури ни възможност да запишем повече музика. Аз имам студио и ми даде шанс да творя. Сега, като излезем от пандемията, сме готови за атака.

MADMAN (Марио): Колкото и странно да звучи, аз не се оплаквам от 2020-а и началото на тази година. Ние се концентрирахме върху записи в студиото и снимане на клипове. В личен план имах повече време за семейството и децата, което ме прави наистина щастлив.

- Не криете, че се чувствате звезди. От какво е породено подобно усещане?

MADMAN (Марио): Ние сме звезди, но извън смисъла, който повечето хора вкарват в това определение. Звезди сме не защото ни дават по телевизията или пускат по радиото, а защото вярваме в себе си, отдадени сме на това, което правим, и не спираме да работим, да експериментираме и да се усъвършенстваме.

2G (Светослав): Има едно пламъче, което гори в мен. От опита ми в живота знам, че много хора го нямат, и затова стигнах до този извод. Но не звездеем. Държа се нормално, скромен съм и на моменти съм срамежлив.

- Повече от десетилетие живеете в чужбина. Какво до такава степен ви харесва в Англия, че бихте искали да е по същия начин и в България? И обратното - кое е от родината си смятате, че би било добре да се пренесе на Острова и да запалите по нещо чисто нашенско и британците?

2G (Светослав): В Англия ми харесва това, че се чувствам свободен. Чувствам се без граница. Хората не ме подтискат, отворени са към живота и се развиват. Има за всеки. Дори да не си на скъпо платена работа, пак може да си позволиш много неща. В България, за съжаление, не е така. Но това, което бих желал да пренесем в Англия, е планината, морето, четирите сезона и вкусните зеленчуци.

MADMAN (Марио): Близо 13 години съм в Лондон, харесва ми това, че е интернационален и мултикултурен град, допада ми контактът с различни националности и работата ми с тях. От България ми липсва природата, най-вече планината и времето, особено през лятото.

MADMAN (Марио) и 2G (Светослав): Искаме да пожелаем на всички читатели да бъдат позитивни, да вярват, но и да работят здраво за своето бъдеще и това на техните семейства и близки хора.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 980

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 664

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 611

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 398

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ