27 хил. т палмово масло са вложени в млечни продукти
Правителството въвежда нови стандарти, включително и за айряна
/ брой: 92
За една година в България са внесени около 27 хил. тона палмова мазнина, която се влага в млечни продукти. Това е едно огромно количество, обясни Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, пред телевизия България он еър вчера. Повод за коментара му бе решението на правителството да се въведат нови стандарти за млечните продукти, които може да влязат в сила още следващата седмица. Според Зоров 80% от съдържанието на новата наредба припокрива съществуваща. Той допълни, че аргументите на Агенцията по храните са, че много пъти са хващали на пазара продукти с растителна мазнина, без тя да бъде обозначена. Според Димитър Зоров това може да бъде променено чрез контрол и самоконтрол, както и чрез по-засилен контрол в търговската верига. И в момента продукти, в които има растителни мазнини, не могат да бъдат наречени "млечни". Причината да се подготви такава наредба е, че в момента една част от млякото трудно се реализира към преработвателите и производителите са на мнение, че това е така, защото млекопреработвателите използват голяма част растителни мазнини.
Целта на новите стандарти, които иска да въведе правителството, е да се ограничи използването на сухо и концентрирано мляко, а проблемът е в огромното количество палмово масло, смята Зоров.
Според новата наредба допустимото сухо мляко в продуктите ще бъде най-много 20% от използваното сурово мляко. Надписът "масло" ще носят само продуктите, в които има поне 80% мазнини.
За киселото мляко ще е задължително да е заквасено само от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Етикет "прясно мляко" ще се лепи само на сурово пастьоризирано или стерилизирано мляко.
Стандарти ще има и за айряна. В него водата ще трябва да е най-много 50%, а солта - до 0,8%.
Забранява се и използването на желатин и на някои оцветители и овкусители.
В интерес на потребителите всички продукти, които не отговарят на тези изисквания, ще трябва да носят етикета "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко" и да се продават на отделен щанд.
Това е втори опит на държавата да създаде стандарт в производството на млечни продукти, първият беше през 2010 г.
Тогава бе въведено изискване киселото мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско и/или козе мляко, както и да се заквасва само с лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.