28 Април 2024неделя13:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2500 военни са подали рапорти за напускане

Една четвърт от армията ни се води само на книга

/ брой: 282

автор:Манол Тенчев

visibility 277

Към момента 2500 души са подали рапорти за напускане, а 10-15% от щатните длъжности в армията не са заети. По този начин съвсем скоро 1/4 от армията ни ще се води само на книга. Това заяви пред журналисти о.р. ген.-лейт. Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната (ОСВО), който е и председател на Асоциацията на Сухопътните войски. В ОСВО членуват 19 военнопатриотични съюзи и организации.
Според резервистите в момента армията е подложена на недостойна кампания, останала е без подкрепа и е сама срещу правителството и медиите. Кадровите военнослужещи нямат възможност да протестират, поради което от ОСВО се надяват да защитят интересите им. Резервистите попитаха дали сме демократична държава, щом само министрите имат право на публични мнения. Те са убедени, че в държавата има достатъчно средства, но те не се разпределят правилно. Правителството подпомага само едрия бизнес, който от своя страна настоява да се орежат социалните придобивки на военните. Според тях парите могат да дойдат от спиране на износа на капитали и печалби на бизнеса, който се е увеличил с 40% за последната година, от укритите 1,2 млрд. лв. от данъци и осигуровки и от озаптяване на "сивата" икономика, нанасяща вреди за над 2 млрд. лв. Вместо това се посяга върху обезщетенията, компенсациите и възнагражденията, умишлено наричани "привилегии", които са били извоювани в продължение на дълги години на базата на анализи, наши традиции и чужд опит.
Според ОСВО и в парламента няма кой да лобира за армията. Няма ясни правила и предвидимост на военната кариера, а увеличените години за пенсиониране на военните едва ли ще могат да бъдат прослужени при планираните нови съкращения. Ескалиращото текучество застрашава да обезлюди армията, а отбраната ни може да бъде поверена на чужди сили. Констатирано е прогресивно стопяване и на резерва на БА, което след 10 години ще ни остави без подготвени резервисти. Липсата на пари за редовната армия ще направи и закона за резерва неработещ.
Според председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите о.з. мл. лейт. Петър Велчев най-голямата грешка на държавата е била приемането на политическото решение за ликвидирането на наборната военна служба. От съюза са категорични, че ще положат всички усилия за възстановяването й под някаква доброволна форма. Общественият съвет е изпратил протестна декларация срещу посегателствата върху сигурността и отбраната до всички български институции.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 831

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 800

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 694

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 937

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 772

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 701

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 895

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 874

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 777

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 808

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ