29 Март 2020неделя02:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Въвели сме мерки, които още не са въведени в редица европейски страни, твърдят министрите

23 са проверявани за коронавирус у нас

/ брой: 35

автор:Павлета Давидова

visibility 129

23 лица, завърнали се от Азия в България, са изследвани за наличие на коронавирус. Всички проби са отрицателни, обяви здравният министър Кирил Ананиев на изслушване в Народното събрание. По думите му държавата предприема незабавни мерки за превантивна дейност, които са съобразени с препоръките на СЗО. За лица, които са били в потенциално опасни страни, но без клинични оплаквания, е разработен формуляр за събиране на данни с цел проследяване.

Ананиев заяви, че 47 проби в Европа са дали положителни данни за коронавируса. МЗ следи с повишено внимание развитието на епидемията, увери той. Всички регионални здравни инспекции са инструктирани как да действат. Осигурени са лични предпазни средства в болниците, където може да се лекуват заразени. Изготвени са препоръки за медицинския персонал за превенция и контрол, посочи Ананиев. 

Вътрешният министър Младен Маринов също бе изслушан от депутатите за мерките, които се взимат спрямо пристигащите от чужбина, както и възможностите за недопускане на заразата в България. За граничните полицаи и служителите на дирекция "Миграция" са осигурени 6200 маски и чифтове ръкавици. 

Маринов призова да не се слага клеймо върху китайските граждани у нас и да не се гледа на тях като на потенциална заплаха. Не бива да прекаляваме с паниката, настоя той. По думите му властите следят обстановката в съседните страни, за да се вземат допълнителни мерки при нужда.

Двамата българи, които са под наблюдение във Велико Търново, не проявяват симптоми на заразяване с коронавирус. Не е заразен и украинският гражданин, който живее в Стара Загора и наскоро вдигна температура след пътуване до Китай.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ