25 Юли 2024четвъртък13:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимка Деляна Иванова

213 млн. лв. за саниране на къщи

До два месеца ще бъде уточнен механизмът за кандидатстване

/ брой: 95

автор:Дума

visibility 146

По новата програма за развитие на регионите за мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради, в т.ч. и за еднофамилни къщи, са определени над 213 млн. лв., съобщи в интервю за БТА заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова. Собственици на еднофамилни къщи обаче няма да могат да кандидатстват по същия начин, както живеещите в блокове. Тяхната къща трябва да е част от една обща проектна идея, допринасяща за изпълнение на интегрираната стратегия за региона или за общината, и да е насочена към подобряване на общата среда, обясни заместник-министърът. Тя даде пример за такъв интегриран проект: ако общината иска да ремонтира дадена улица, на нея също да направи детска площадка, да я озелени и да обнови сградите, които са по протежението на тази улица. Ако тази проектна идея съответства на териториалната стратегия и в нейните рамки попадне еднофамилна къща, партньор по проекта, ще има възможност тя да бъде санирана с евросредства по новата програма.
Интегрираните териториални стратегии за развитие на регионите за планиране ще бъдат одобрени от регионалните съвети за развитие, които ще бъдат с основна роля и в процеса по одобряване на проектните идеи. След одобрение от регионалните съвети съответните проекти ще бъдат окончателно одобрявани от управляващите органи на финансиращите програми.
Ресурсът по програмата ще бъде разпределен между шестте региона за планиране на страната, като предимство под формата на повече средства е дадено на по-бедните региони, какъвто например е Северозападният. Парите на такъв тип региони няма да може да се усвоят от останалите, ако те са по-активни при предлагането на проектни идеи, коментира заместник-министърът.
Според нея тази година ще бъдe довършено санирането на 29 многофамилни жилищни сгради по Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради, която е на стойност 2 млрд. лева. Очаква се други 54 многофамилни сгради, със сключени договори за целево финансиране по тази програма, да бъдат обновени след 2022 г. Досега по програмата са санирани 1945 жилищни сгради.
По Плана за възстановяване и устойчивост по проекта на министерството също ще има обновяване на многофамилни жилищни сгради, както и на публични и индустриални и търговски сгради, като заложените средства от Механизма за възстановяване и устойчивост са 1,2 млрд. лева без ДДС за жилищните сгради. 740 млн. лева с ДДС са за нежилищните сгради, от които за публичните са предвидени 444 млн. лева, а останалите средства са за производствени и търговски сгради. От министерството заявиха, че ще се стремят да съкратят организационно-техническия етап на подготовка на процеса и в ускорени срокове да бъде обявено началото на кандидатстването по проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради. Очакванията са това да стане до месец-два. Дотогава ще са готови и насоките за кандидатстване.
Одобрените проекти за саниране на жилищни сгради до март 2023 г. ще са изцяло за сметка на програмата, тези от април до декември 2023 г. ще ползват 80 на сто безвъзмездна финансова помощ, а останалото ще е самоучастие на собствениците на жилищата. Обмислят се различни възможности за подкрепа на хората за самоучастието - така наречените ЕСКО договори или други приемливи за хората финансови механизми, като ще се водят разговори както с търговските банки, така и с Българската банка за развитие и други финансови институции, предлагащи подходящи инструменти, коментира Деляна Иванова.

Приеха на първо четене актуализацията на бюджета

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 140

Властта изтегли още 200 млн. лв. нов заем

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 140

В Румъния влезе в сила данък лукс

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 140

Болести по животните дебнат на границата с Турция

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 140

Провал на реформата за абортите в Полша

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 140

Забраниха Хамбургския ислямски център

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 140

Не носете ножове в Гърция

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 140

Накратко

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 140

Строителни илюзии

автор:Евгени Гаврилов

visibility 109

/ брой: 140

За казуса "Ненчев"

visibility 116

/ брой: 140

Враждата Баку-Париж

автор:Юри Михалков

visibility 88

/ брой: 140

Гавра

автор:Барбара Пейчинова

visibility 76

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ