$2,1 трлн. губим от недохранването
Само от наднорменото тегло и затлъстяването загубите за световната икономика се изчисляват на 1,4 трл. долара годишно
/ брой: 128
Недохранването, както и затлъстяването струват 3,5 трлн. долара на световната икономика, или 500 долара на човек, твърди доклад на ООН. На толкова се оценяват загубата на трудоспособност и разходите за възстановяване на здравето на хората, изложени на недохранване.
Нивата на наднорменото тегло и затлъстяването, както и недохранването са неприемливо високи. "Недохранването във всичките си форми причинява неприемливо големи щети на обществото и икономиката. Трябва да насочим усилията си към изкореняването на глада и недохранването", заявява Хосе Грациано да Силва, генерален директор на на Организацията на обединените нации по храните и земеделието (ФАО).
Недохранването и дефицитът на витамин А, който може да доведе до слепота, костват от 2 до 3 процента от световното икономическо развитие, или от 1,4 трлн. до 2,1 трлн. долара годишно.
Освен това загубите за световната икономика от наднорменото тегло или затлъстяването - състояния, които повишават риска от сърдечен удар, се оценяват на 1,4 трл. долара годишно. 1,5 милиарда души страдат от наднормено тегло, се посочва в доклада.
В същото време една трета от произвежданата храна в световен мащаб се изхвърля. Количествата храна, консумирани в цял свят, могат да бъдат разумно редуцирани, ако държавите започнат целенасочена политика на устойчивото земеделие, намаляване на загубата на храна и ограничаване на прекомерната консумация, се подчертава в доклада.
"Устойчивото развитие е невъзможно без изкореняване на глада в света, където над 900 млн. души не получават достатъчно храна", казва генералният директор на ФАО. "Не можем да постигнем устойчиво развитие, докато тази ситуация продължава, докато почти един от всеки седем мъже, жени и деца са жертви на недохранване", каза той.
Ако се запазят съществуващите модели на потребление, светът ще трябва да повиши производството на храна с 60% до 2050 г., спрямо нивата от от 2005-2007 г., за да се изхрани населението, което се очаква да нарасне до 9 млрд. души дотогава. Въпреки това е възможно да се изхрани населението с по-малък ръст в хранително-вкусовата промишленост, като се съсредоточим върху устойчивото развитие, се казва в доклада. От своя страна производството, селското стопанство и хранително-вкусовата промишлиност трябва да намалят тяхното отрицателно въздействие върху околната среда.
От гледна точка на потреблението хората трябва да намалят хранителните загуби, които възлизат на 1,3 млрд. тона годишно.
Междувременно друг доклад на ООН призовава за спешни мерки за справяне с недохранването при децата. В документа се посочва, че над една четвърт от децата по света изостават в развитието си в резултат на недохранване.