25 Май 2020понеделник08:45 ч.

205-те милиона за здраве може да са от парите за социални помощи?

Допълнителното здравно осигуряване - само доброволно, отсече министър Анна-Мария Борисова

/ брой: 204

автор:Аида Паникян

visibility 1402

"Преди няколко дни Бойко Борисов пое ангажимент пред лекарския съюз и синдикатите да осигури финансирането на болниците с 205 млн. лв. Щом няма да се разблокира резервът на здравната каса, кой е източникът на тези средства? Финансовият министър трябва да го заяви незабавно". За това настоя Коалиция за България в нарочна декларация.
"На фона на  здравния апокалипсис от изявлението на финансовия министър можем да прочетем нещо друго, че пари в системата има, но той няма да ги използва за здраве... От 375 млн. лв. през 2008 г. досега резервът на НЗОК е нараснал на 1 234 700 000 лв. Тоест по време на криза парите в резерва растат. Но! За да гарантират стабилността на фиска, а не здравето на хората", заяви Мая Манолова, която огласи декларацията от парламентарната трибуна. Коалиция за България подозира, че вероятно Дянков се кани да лиши образованието, правосъдието, общините или социалнослабите от парите им. Депутатите от КБ продължават да настояват "главният прокурор да започне разследване кой и на какво основание, зад гърба на българския парламент, се разпореди 455 млн. лв., събрани от българите за здраве през 2009 г., да не бъдат използвани за разплащане с болниците, а да отидат в сметки в БНБ".
Междувременно от думите на министър Анна-Мария Борисова стана ясно, че монополът на НЗОК ще остане и това ще бъде регламентирано в новия закон за здравното осигуряване. "Задължителният фонд си остава - задължително трябва да се осигуряваме там и трябва да има наказание, когато не се прави това. Трябва да бъдем много строги, за да има ред, иначе няма да има ред. Този задължителен фонд трябва да покрива, да кажем, 60-70%, а разликата до 100% - това ще бъде доброволният фонд, който всеки, ако желае, ще го направи това осигуряване и има правото", демонстрира категоричност Борисова. Става ясно, че идеята на предшественика й Божидар Нанев за тристълбов модел на здравно осигуряване няма да бъде осъществявана. Това получи одобрението на бившия здравен министър д-р Евгений Желев, както и на д-р Петър Москов от ДСБ. Според Москов обаче нещата в здравеопазването са докарани дотам, че "управляващите вече нямат полезен ход". "Надявам се, че в мое лице моите събеседници виждат спасителната лейди", провъзгласи се в отговор Борисова.
Въпреки това продължава да не е ясно, в това число и при предстоящото ново остойностяване на клиничните пътеки, какво ще включва основният пакет медицински дейности, който се покрива от НЗОК.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ