04 Май 2024събота14:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2014 г.: 10 очаквани пробива в науката и техниката

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 24

Сп. Сайънтист

Списание New Scientist назова 10-те най-очаквани събития в науката и техниката през 2014 година. Във фокуса на вниманието са космосът, езерото "Восток", геномът Homo Erectus, "умните очила" Google Glass.
През 2014 г. ще бъдат направени първите изпитания на два космически апарата, които ще помогнат на хората най-накрая да достигнат Марс.
През септември НАСА ще изстреля космическия кораб "Орион", предназначен за далечни космически мисии, на 4-часов полет около Земята.
Също така през тази година ще се състои първото изстрелване на ракетата "Falcon Heavy", разработена от частната компания SpaceX. Ракетата е в състояние да достави на Марс 13200 кг товари и трябва да се превърне в най-мощната от съществуващите днес космически апарати. На нея не й достига мощност да достави на Марс едновременно и хора, и багаж, с нейна помощ обаче на "червената планета" ще могат да се изпращат товари още преди да стартира експедиция.
През 2013-а в небето над Земята прелетя кометата ISON. През 2014-а човечеството ще върне визитата: космическият апарат на Европейската космическа агенция (ЕКА) Rosetta ще влезе в орбитата на кометата Чурюмов-Герасименко и ще кацне на повърхността й. В момента небесното тяло лети със скорост 16 км/сек. През ноември 2014 г. от космическия апарат ще се отдели спускаемият модул "Philae", който ще е първият приземил се на комета. Бордовата лаборатория ще проучи грунта и ще изпрати резултатите на Земята.
Ние вече сме били на Луната и Марс, но една, далеч по-близка, граница се покори на човека съвсем наскоро. През 2013 г. руските изследователи най-накрая успяха да проникнат в езерото Восток - водоем под леда с дълбочина от над 500 м, погребан под 4-километров слой на арктически лед. През 2014-а предстои учените да разберат има ли в езерото - под високо налягане, без слънчева светлина, при екстремно ниски температури и пълна изолация - живот и ако да, то какъв. Откриването на живи организми във водите на Восток ще се превърне в последното доказателство за приспособяемостта на всичко живо към условията на обитаване.
Клонирането на динозаври с помощта на запазени образци на ДНК както и преди е възможно само на кино, учените обаче показват съществени успехи при прочитането на генома на древните същества. Очаква се през 2014 г. да бъде разчетен геномът на далечния прародител на човека Homo Erectus, който е живял на Земята преди повече от 1 милион години.
А на Световното по футбол в Бразилия първи ще удари топката не играч - ако всичко мине по план, първият удар ще направи парализиран от кръста надолу младеж с помощта на мисловно управляван екзоскелет.
Това ще е демонстрация на постиженията на международния проект Walk Again, използващ съвременни технологии за борба с парализата. Разработеният от екип екзоскелет се управлява с помощта на електрически сигнали към мозъка, разчитани от електроди, които са сложени на повърхността на главата или непосредствено в самия мозък.
Ако британският парламент легализира новата форма за екстракорпорално оплождане, през тази година в света може да се появи първото дете с трима родители. Процедурата ще позволи на жените с митохондриални мутации да имат здрави деца.
Каква е цената от загубата на доверие? Ще разберем това през 2014-а, когато ще станат очевидни последиците от разобличаванията за следенето в интернет.
Според оценките на експертите през следващите две години американските интернет-гиганти и технологичните компании могат да загубят до 35 милиарда долара. Има обаче и положителни страни: потребителите започнаха по-внимателно да се отнасят към своята активност в Мрежата. Освен това може да започне раздробяване на световната мрежа. Редица страни, в това число Бразилия и Германия, замислят създаването на национална маршрутизация.
След няма и година, може би, всички ще носим компютри на главите си: през 2014 г. в продажба ще бъдат пуснати широко рекламираните очила Google Glass. По време на тестовете на първата модификация на "умните очила" вече се появиха редица революционни практически използвания: хирурзите транслираха това, как виждат операцията те, на студенти от медицински вузове, а болните от диабет можеха в буквалния смисъл на думата да видят какво ядат.
Критиците на Google Glass твърдят, че "умните очила" ще сложат край на личния живот, а дисплеят ще разруши общуването. Така или иначе обаче новото устройство ще промени това как гледаме ние на света.
През 1937 г. пожарът на дирижабъла "Hindenburg" сложи край на използването на водорода като гориво, най-лекият химически елемент обаче се завръща. През Новата година компанията "Hyundai" ще пусне джипа "Tuscon Fuel Cell", използващ електродвигател и водород за производство на енергия. За разлика от електромобилите, на които за зареждане са им необходими няколко часа, за зареждането на новия джип ще са достатъчни няколко минути, а пълният резервоар ще е достатъчен за 480 километра.
Бъдете готови за всичко - това е основната мисъл на доклада на Междуправителствената група експерти по промените на климата (IPCC), който ще бъде публикуван през март. Към днешния ден нарасна убедеността, че югът на Европа, Близкия изток, югоизточните щати в САЩ и австралийският юг ги очакват суши. В северните широчини - в Скандинавия и Канада - ще има повече дъждове и снеговалежи. В другите точки на земното кълбо обаче се оказа по-трудно да се направят прогнози. Експертите се разминават в мненията си, особено за Африка и Азия.
Как обаче страните да се подготвят за климатичните промени? Тъй като не бива да очакваме детайлни прогнози и индивидуални решения, най-добре е да намалим уязвимостта си от каквито и да било промени в климата, съветват специалистите. Например да се отглеждат култури, които не се плашат нито от суша, нито от наводнения.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ