08 Май 2024сряда15:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

2011-а: Динамична и тежка за България година

БСП категорично се противопоставя на разпродажбата на държавна собственост, на антисоциалната и антидемократична политика на ГЕРБ*

/ брой: 293

visibility 881

Сергей СТАНИШЕВ


Цитат:
"Не е лошо Борисов периодично да си припомня своите предизборни обещания 

Основното политическо събитие през 2011 г. бяха президентските и местните избори. Изводът е, че в България не е имало такива недемократични, нечестни, с много манипулации и фалшификации избори, за които пряка отговорност носи ръководството на ГЕРБ и лично министър Цветанов. Той беше пряк организатор на целия набор от технологии, в редица случаи противозаконни, приложени от управляващите.
Изборите показаха, че БСП издържа на безпрецедентния натиск, на който бе подложена в продължение на две години и половина от ГЕРБ и се очерта като основна алтернатива на управляващите, получавайки израз и в резултата на президентските, и в резултата на местните избори. Това дава добра основа за категоричната ни позиция през оставащите година и половина, ако са толкова, до парламентарните избори.
Оттук нататък ще бъде изключително важно за БСП да се покаже като алтернативна опозиция, както и досега, като партия, която защитава демократичните принципи в България, правата на хората - на първо място, социалният характер на българската държава - на второ.
В икономически и социален план имахме тежка година за българските граждани. Тежка не само заради кризата в света и в Европа, а защото действията и бездействията на българското правителство доведоха до рязкото й задълбочаване. Задълбочаване на безработицата, доказано и от последните данни, до смачкване на българския бизнес. Ясно искам да подчертая, че ГЕРБ се показаха като управляваща сила, която във всеки сектор въвежда и поощрява монополи и картелни споразумения. Играе и създава изкуствена преференциална среда за отделни икономически субекти, близки до правителството и унищожава малкия и средния бизнес. Това е основният политически извод в икономически и социален план и е ясно, че подобна политика, която очевидно ще продължи през следващата година, само ще задълбочи кризата.
В бюджета, който беше предложен от ГЕРБ, няма нито един от трите източника на растеж. Няма достатъчно инвестиции в подкрепа на реалната икономика, защото единствено заложените средства от ЕС като инвестиционна дейност не могат да бъдат реализирани при този капацитет в правителството и в администрацията. Няма мерки за вътрешно потребление и няма предвидени възможности за сериозно нарастване на износа, предвид външния фактор.
През тази година ГЕРБ продължиха поведение и политика на партия, която с 39 процента подкрепа от българските избиратели през 2009 г., концентрира целия властови ресурс в страната на едно място. Подчиняват се и се оказва огромен натиск върху всичко останали институции, в т.ч. президентство, независима съдебна власт, медии и по същество се установява едноличен режим. БСП е основен опонент на този управленски модел в България. През следващата година ще бъдем още по-ясни и категорични в това отношение.
Това са основните политически изводи за отминаващата 2011 г. Ние виждаме, че ГЕРБ и министър-председателят дават заявка за следващ мандат, обяснявайки, че в противен случай няма да могат за довършат обещаното. Искам да припомня на г-н Борисов първо да си види предизборните обещания, не е лошо да си ги припомня периодично. Там имаше ангажименти за рязко увеличаване на доходи, на пенсии, на социална политика - нищо от това не се върши.
Ние няма да продължаваме политиката на ГЕРБ в безобразната и безогледна приватизация, защото виждаме, че се продават на безценица, при неясни правила, без реална конкуренция и без стратегическо виждане, държавни активи. Мина се през "Булгартабак", сега, в противоречие със закона, се разпродават чрез Фондовата борса остатъчните пакети на държавата в електроразпределителните дружества, планира се грабеж по същество на БДЖ - чрез приватизация на товарните превози.
Ако българските граждани искат това да продължи - разпродажбата на държавна собственост, антисоциалната и антидемократичната политика на ГЕРБ, изборът ще бъде техен. БСП категорично се противопоставя на политиката, която се провежда от партията ГЕРБ.

*Изказване на брифинг в НС, 20 декември

БДЖ вдигна цените на билетите с 20%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 84

1 млн. българи са пътували по празниците

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 84

По-ранна жътва очакват зърнопроизводителите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 84

Си Дзинпин е на обиколка в три европейски държави

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 84

Путин готов на диалог, но на равни условия

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 84

Израелската армия нахлу в Рафах

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 84

Накратко

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 84

Пренавиване

автор:Валентин Георгиев

visibility 114

/ брой: 84

За наше добро

visibility 112

/ брой: 84

Натровената Европа

автор:Юри Михалков

visibility 115

/ брой: 84

БСП: Да кажем ясно и високо - алтернатива има!

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 84

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ