19 Януари 2022сряда16:29 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

2000 студенти посрещат Банго Васили

Фондация "Лозенец"-Стара Загора обгрижва 220 ромчета, държавата гледа отстрани

/ брой: 10

автор:Христо Христов

visibility 1752

Над 2100 са ромите в България, които ще посрещнат настъпващата на 14 януари циганска Нова година (Банго Васили) като студенти в различни вузове, твърди Румян Русинов от младежката фондация АРЕТЕ, който от почти десет години се занимава професионално с проблемите на десегрегация на малцинствата. По думите му броят е доста по-голям, но по една или друга причина мургавите кандидати за дипломи не афиширали принадлежността си към етноса.
След първоначалното затваряне на племето вътре в черупката си през 90-те години на миналия век е започнало самоосъзнаване и все повече млади хора разбират, че нямат бъдеще без образование, коментира Русинов, който е работил дълго време в Ромския образователен фонд - Будапеща. Вече е създадена истинска мрежа от различни неправителствени организации, които работят за изваждането на най-малките от училищата в махалите и гетата и насочването им към учебни заведения в престижни квартали.
В Стара Загора с това се е заела фондация "Лозенец", която пета година обгрижва по 220 деца - ученици от първи до осми клас в 10 "смесени" училища. Постоянните наблюдения показвали, че отсъствията на ромчетата от часовете е в рамките на 0,05 на сто, а външното оценяване дало резултат (в класовете от четвърти до осми) - добър 4.33. Постигнат бил и среден успех 4.40, коментира проф. Веска Шошева, завеждащ катедра "Социални дейности и спорт" при Тракийския университет, която работи активно с неправителствената организация.
"Пресяването" на децата е изключително внимателно, водят се продължителни наблюдения в населените с роми квартали, ангажират се семействата, имало немалко спорове с майки и татковци, настояващи наследниците им да бъдат сред избраниците. Фондацията осигурява безплатни учебни помагала и транспорт, както и занималня
Проектът продължава и през тази година, като има и бонус - подготовка на 40 от децата за кандидатстване в елитни гимназии. 13 са децата на българи, 27 са ромчетата. Подготовката по български език и математика е поета от четирима преподаватели с голям опит, коментира председателят на фондацията Александър Крачолов. Средствата по проекта, в размер на 48 000 долара, са осигурени от Институт "Отворено общество" - Будапеща.
Сходна програма върви и в пловдивския квартал "Столипиново", уточни председателят на фондация "Рома" Антон Карагьозов, където са обхванати 223 деца в 6 учебни заведения. Мрежата обхваща 10 големи и по-малки градове, сред тях са София, Видин, Пазарджик, Берковица...
За съжаление държавата на практика я няма, само отделни общини помагат с материална база, смята Русинов. Ангажиментите на просветното министерство (МОМН) от две години насам били повече от символични, отказвала се дори статистика, свързана с обучението на подрастващите роми. Разчита се при предстоящото преброяване да бъдат обновени някои от данните за състоянието в етноса, който през 2001 г. надхвърли 370 000 души.
Около 55 000 по неофициални данни живеят уседнало на територията на Старозагорска община, като най-компактните маси са в Стара Загора (квартал "Лозенец" - 22 000), Казанлък (над 12 000) и Чирпан (почти 10 000). Данните от областната администрация показват, че едва 3 са лекарските практики, базирани в кварталите "Лозенец" и "Кармен" - Казанлък, а никой не знае каква е средната възраст на жителите.
Въвеждането на делегираните училищни бюджети стопи процесите на отпадащите от образователната система циганчета, смята Русинов. Но това не означавало, че завършващите образованието си са грамотни. За него, а и за колегите му от ромските фондации правилният подход е десегрегирането на децата, изваждането им от махленските школа и приобщаването им към връстниците им българи. И колкото по-настойчиво се прави това, толкова по-малко ще бъдат проблемите с мирното съвместно пътуване на роми и българи към правилата на Евросъюза.

 

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 372

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 756

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ