26 Април 2024петък15:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Новата енергийна стратегия предвижда

2000 мегавата нови ядрени мощности

Те ще дойдат или от "Белене", или от строителството на два нови блока в "Козлодуй"

/ брой: 123

автор:Дума

visibility 50

България ще отстоява пред европейските институции запазване и увеличаване дела на ядрената енергетика в страната, се казва в Енергийната стратегия на страната, приета от парламента вчера. Това ще стане чрез удължаване на  експлоатационния срок на 5-ти и 6-ти блок на "Козлодуй", чийто проектен срок изтича съответно през 2017 и 2019 г., и чрез изграждане на 2000 Мвт нови ядрени мощности. След този израз в документа следват скоби, в които е записано "АЕЦ "Белене" и/или блокове 7 и 8 в АЕЦ "Козлодуй".
Стратегията има 5 приоритета - гарантиране на сигурността на доставките, достигане на целите за 16% дял на енергията от възобновяеми енергийни източници, повишаване на енергийната ефективност, развитие на конкурентен енергиен пазар, политика, насочена към осигуряване на енергийните нужди и защитата на интересите на потребителите.
Политиката за подобряване на енергийната сигурност до 2020 г. ще се развива в няколко направления. Сред тях са активно участие в проектите по изграждане на Южен газов коридор, изграждане на междусистемни газови връзки със съседните на България страни, разширяване на капацитета за съхранение на природен газ, изграждане на ново хранилище, създаване на условия за доставки на втечнен и компресиран природен газ, както и оптимално използване на местните енергийни ресурси.
Според стратегията, до края на 2011 г. трябва да бъде изградена електроенергийна борса.
Подобряването на енергийната сигурност ще е насочено към намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси, диверсификация на доставчиците, източниците, както и на трасетата.
Депутатите решиха в документа изрично да се запише, че страната ни ще участва активно в разработването на новите мерки за ядрена безопасност в международен мащаб.
Синята коалиция отказа да подкрепи стратегията, тъй като според тях в нея било дадено категорично съгласие за строителството на АЕЦ "Белене", каза лидерът на СДС Мартин Димитров. Той заяви, че СДС настоява строителството на "Белене" да бъде спряно и отписано от енергийната стратегия на България, а самият проект за централата да бъде оттеглен от Народното събрание. Компетентните органи да направят пълна ревизия на разходите по него преди 2009 г. и в периода след това, предлагат десните.
Според депутата от Коалиция за България и бивш министър на енергетиката Румен Овчаров, стратегията представлявала "объркани мисли на объркани хора". Той смята, че в нея няма ясни цели и не са добре разработени мерките за защита на потребителите, а въпреки акцента върху чиста и нискоемисионна енергия, две години "Белене" стои  "на трупчета".
Според Павел Шопов от "Атака" това не е стратегия, а намерения. По думите му, необходима е аргументация защо са необходими нови ядрени мощности.
Ариф Агуш от ДПС призова стратегията да се оттегли, за да се изчака общата европейска стратегия, и тогава българският документ да се преработи.
Освен че защити енергийната стратегия, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи като абсолютен приоритет удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок на "Козлодуй".

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 269

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 255

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 223

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 244

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ