30 Октомври 2020петък04:29 ч.

2000 фирми още чакат "спешната" помощ от властта

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 231

Близо 2000 фирми алармират, че все още нямат достъп до широко рекламираните от правителството субсидии за средния бизнес заради ковидкризата, предаде segabg.com. Става дума за пари, които уж щяха да се отпускат спешно на отговарящи на критериите предприятия, за да покрият неотложни текущи разходи - за ток и горива, за суровини и материали, заплати и осигуровки и др.  За целта бяха пренасочени средства от оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК). Заедно с добавката от държавния бюджет общият ресурс е значителен - 200 млн. лв. Минималната помощ е 30 000, а таванът е 100 000 лв. - в зависимост от представения от кандидата проект за финансиране. Субсидия обаче все още никой не е получил.  

Тръгването на мярката "Подкрепа на средните предприятия за преодоляване на икономическите последствия от КОВИД-19" доста закъсня, включително и защото се чакаше одобрението от Брюксел. Оказва се обаче, че и самата процедура по отпускане на средствата е тромава и бавна. А интересът към субсидиите е сериозен - подадени са 1932 заявки за финансиране на проекти на обща стойност 263 688 340,21 лв.

Взимаме мерки за ускоряване на работата, уверява съобщение на Министерството на икономиката, разпратено до медиите. Оттам признават, че са били бомбардирани от "множество запитвания от кандидат-бенефициентите за хода на оценителния процес". За бизнеса, който трупа нови и нови оперативни разходи в напразно очакване да получи финансово рамо, обаче сроковете на МИ са безумно дълги. Очевидно и в министерството са си дали сметка за абсурда, защото сега информират, че управата на ОПИК си е поставила "амбициозната цел времето да бъде съкратено наполовина и в средата на ноември да бъдат обявени резултатите". От ведомството уточняват, че това е максимално възможното ускоряване, защото има установени със закон срокове за работа на оценяващите комисии. 

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ