18 Октомври 2021понеделник01:57 ч.

Енциклопедията със свободен световен достъп

Годишнина

20 факта за Уикипедия

Невъзможно е да си представим виртуалния свят без един от най-достъпните източници на информация в интернет

/ брой: 10

автор:Альона Нейкова

visibility 1758

На 15 януари 2021 г. се навършват точно две десетилетия от създаването на Уикипедия. Според експерти това е един от най-авторитетните интернет ресурси, без които почти всеки средно активен потребител на глобалната мрежа не може да си представи виртуалния живот. Тази световна и достъпна от всички краища на планетата онлайн енциклопедия се превърна в незаменим помощник при търсенето на най-различни сведения. Фактически съдържанието й е безгранично - предоставят се подробни и ценни факти от какви ли не области на човешката дейност, науката, изкуството, прогресивните технологии и т.н. 

1. "Бащите" на Уикипедия са интернет предприемачът Джими Уейлс и докторът по философия Лари Сангър. Те не само успяват да реализират идеята си за създаването на глобална база данни, но и вдъхновяват доброволци, готови да споделят със света знанията си и да я изпълнят със съдържание, което всъщност е основната ценност и запазена марка на интернет портала.

2. Виртуалното информационно помагало първоначално е съставено от статии само на английски, но днес съдържа текстове на повече от 290 езика.

3. Смята се, че това е най-пълната енциклопедия от всички, създавани някога от хората. Още повече, че отдавна е изпреварила дори прочутата Британска, както и Голямата Съветска.

4. Преди появата на Уикипедия за най-големия справочник в света в продължение на близо шест века се смята завършеното през 1407 г. издание, съдържащо знанията от всички книги на императорската библиотека на династията Мин, включително каноническите, историческите, философските и художествените произведения. Този огромен труд от 22 877 свитъка, подразделени в 11 095 тома, остава в историята с името "Енциклопедия на Юнле", в която, по замисъла на китайския владетел, е записано всичко, известно на учените дотогава.

5. Терминът "уики" всъщност е препратка към хавайското наименование на автобусите "уики-уики" и се превежда като "бърз".

6. Свободният интернет сайт дори има собствен химн - Hotel Wikipedia, който е своеобразна пародия на световноизвестния хит Hotel California на The Eagles.

7. Популярността на Уикипедия се дължи на лесното търсене, бързия резонанс и неограничения обем на информацията.

8. На 6 декември 2003 г. се поставя началото и на нейната българска версия. Първата публикация е Григориански календар в превод от френски. Само десетилетие по-късно нашата Уикипедия е на 36-о място от 285 издания на различни езици. Към началото на януари 2021 г. вече има 268 219 статии.

9. През 2006-а американският седмичник "Тайм" обявява за "Човек на годината" събирателен образ на абстрактния представител на милионите автори на Уикипедия. Вместо традиционния портрет на удостоения с тази престижна титла, изданието публикува на корицата си следния надпис: "Ти. Да, ти. Ти контролираш века на информацията. Добре дошъл в твоя свят".

10. Съдържанието на ресурса е подчинено на законите (по-специално - за авторското право) на щата Флорида в САЩ, където се намират сървърите на портала, както и няколко редакционни политики и насоки, които имат за цел да затвърдят идеята, че Уикипедия всъщност е енциклопедия.

11. Според класацията на най-популярните сайтове през 2020 г. тя е на шесто място след търсачката Google, видеоканала YouTube, интернет магазина Tmall, социалната мрежа Facebook и китайския проект Baidu, свързан с изкуствения интелект.

12. През 2009 г. художникът Роб Матюс разпечатва подбрани статии от английската версия на Уикипедия върху 5000 страници, които подвързва като книга с твърди корици. И обяснява проекта си така: "Пресъздаването на интернет ресурса като физически обект помага по-лесно да се постави под съмнение разумността на използването му."

13. Най-често променяната страница в Уикипедия, която има най-много редакции от всяка друга, е посветена на Джордж Буш-младши.

14. През 2008 г. от интернет енциклопедията отхвърлят масовото онлайн обръщение срещу включването на изображението на пророка Мохамед в английския раздел, позовавайки се на редакционната си политика.

15. Наличието на материали, "неудобни" от политическа гледна точка, накара КНР да блокира достъпа до части от Уикипедия за китайски потребители.

16. С особена известност се сдобива статията за Биколимския конфликт през ХVII век - войната между Португалия и Държавата на маратхите, която всъщност никога не се е случвала. Материалът е създаден за развлечение, оформен е в съответствие с всички правила на виртуалната енциклопедия - с линкове (към несъществуващи източници), и е достъпен близо пет години.

17. Официално са потвърдени три случая на уволнения на журналисти за плагиатство от Уикипедия.

18. През декември 2013 г. по повод награждаването на Джими Уейлс със Златния медал на Нилс Бор, присъждан от ЮНЕСКО за значим принос в развитието на науката, Уикипедия е наречена "символ на епохата на взаимодействие, в която живеем, и това не е просто инструмент, а въплъщение на мечтата - също толкова древна, колкото човешкият интелект и колекциите на Александрийската библиотека".

19. И до днес не спират споровете дали Уикипедия може да се смята за пълноценен и надежден източник на информация и, например, да се посочва заедно с цитирането на данни от научни издания, изследователски разработки и специализирани книги.

20. Много хора използват сведения от Уикипедия като неопровержим факт и безспорен аргумент, обаче в самия интернет ресурс се отбелязва, че подобен подход е недопустим.

БСП иска национално КОВИД-изследване

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 199

Радев и Йотова откриха кампанията си от Черни връх

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 199

БСП очаква работещи кабинет и парламент

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 199

Министър Живков: Ние зависим напълно от вноса на газ

автор:Дума

visibility 14

Очакват 9% ръст на фалитите у нас догодина

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 199

Държавата е била възложител на незаконното строителство

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 199

ВиК холдингът се уплаши от "удавяне"

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 199

Лидерът на ХДС обяви минаване в опозиция

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 199

Европа регистрира мигрантски скок по Балканския маршрут

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 199

Макрон се извини на Алжир

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 199

Австралия разхлаби КОВИД-мерките

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 199

"Заразният" страх

автор:Павлета Давидова

visibility 40

/ брой: 199

Гласуването за ГЕРБ ще е вот срещу България

автор:Юри Михалков

visibility 110

/ брой: 199

Покривът все пак падна...

автор:Ева Костова

visibility 91

/ брой: 199

На Джеки Вагенщайн - честито!

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 199

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ