02 Май 2024четвъртък11:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1770 мегавата базови мощности отпадат през 2015 г.

Трябва да се строят нови, включително атомни, предупреди зам.-министър Айолов

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 36

Общо 1770 мегавата базови мощности ще излязат от електроенергийната ни система през 2015 г. Това заяви зам.- министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов по време на Четвъртата регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен форум.
По думите му дотогава ще затвори ТЕЦ "Варна", в Бобов дол ще остане един електроенергиен блок, като подобно ще е положението и в ТЕЦ "Русе". В тази връзка Айолов посочи, че е необходимо да се помисли за изграждането на нови конвенционални базови мощности, в това число и ядрени и такива, използващи водата.
Айолов посочи, че дисбалансът в системата създават основно възобновяемите източници и се работи по механизъм, според който, ако не спазват предварително подадените си графици, да понасят финансови санкции, призна зам. енергийният министър. Той отбеляза, че за първото тримесечие на 2013 г. нарастването на произведената електроенергия от ВЕИ - ветрови паркове и фотоволтаици, е 51,2%. През 2012 г. спрямо 2011 г. ръстът е 40,7%. За периода 2009 - 2012 г. са присъединени 1650 мегавата ВЕИ - централи, от които вятърните са 675 мегавата, а фотоволтаичните - 976 мегавата. През 2009 г. вятърните и фотоволтаичните централи са били 341 мегавата, затова големият бум на производство от такива централи е януари - юни 2012 г., каза Айолов. По думите му това е довело до дисбаланс и страхотни проблеми по цялата верига - като се почне от въгледобива и се стигне до цената на крайния потребител.
Според енергийния експерт Атанас Тасев българската енергетика е била балансирана при съотношението 40:40:20 - 40% ядрена енергетика, 40% електроенергия от ТЕЦ-ове на въглища и 20% от ВЕЦ-ове. Системата беше балансирана, но се оказа неподготвена от гледна точка на възобновяемите енергийни източници както в ценово отношение, така и от гледна точка на стабилността на самата система. "Трябваше да се изгради една пирамида и на нейния връх да стои най-скъпата енергия, която е с най-малък дял, а долу да стои най-евтината енергия с най-голям дял. Получи се точна обратното, не се въведе квотният принцип. В националния план за сектор зелена енергетика беше предвидено 300 мегавата фотоволтаици, а в момента те са вече над 1000 мегавата. Оттук нататък вече тръгва и дисбалансът, обясни експертът.


 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 574

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 701

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 682

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 633

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ