29 Ноември 2021понеделник11:37 ч.

16 рисунки на Анета Дръгушану в галерия "Арте"

Представена е и една живописна творба, обединяваща темата на изложбата

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 78

Пандемията промени много от нас, за една година преминахме през различни емоции: меланхолия, страх, грижа, надежда... Колкото и самотно занимание да е рисуването, всичко това се оказа твърде въздействащо за хората на изкуството. Поставени в пълна изолация, част от възрастните ни художници вече повече от година са затворени и лишени от обичайните си занимания. Анета Дръгушану (р. 1937 г.) е далеч от ателието, без възможност да работи живопис, отдадена изцяло на грижа за съпруга си, единствено рисунките са нейното спасение. "Ако не рисувам ставам нервна, това съм Аз - рисунката", казва художничката и продължава: "Линията стана по-силна, рисувам по скици отпреди 1990 г., но сега с годините почеркът е друг, като цвят съм по-пестелива, но линията е по-конкретна, без излишен реализъм. Рисувам любими хора: свекърва ми, баща ми, Генадия, Живка... по време на работа или почивка, както и в домашна обстановка, в различни, неповторими пози, в естествени движения или покой. Никога не съм принудила никого да ми позира, за да не се изгуби онова естествено и неподправено в човека."

Настоящата експозиция в галерия "Арте" включва 16 рисунки от последните десет години, селектирани прецизно и с много самокритичност, както Анета Дръгушану умее. Показваме и една живописна картина, обединяваща темата на изложбата, разказва галеристката Гергана Борисова. Преди близо две години за пръв път открихме самостоятелна изложба на Анета в "Арте"; всеки път си давам сметка, че това е събитие от голямо значение и макар че заради пандемията сега Анета няма да пристигне тук при нас, нейните герои и любими сюжети ще ни пренесат "над конкретно делничното до техния абсолютен и вечен смисъл", както написа доц. Ружа Маринска, 2019 г. И допълва: "Анета е ненаситна за рисуване. Посреща с радост всяка възможност да излее в рисунка видяното... С бърза ръка, вярно око и развълнувано сърце... Някога нейният професор Корнелиу Баба подчертава две качества на дипломантката Анета Дръгушану - "пластическо разбиране и забележителна чувствителност". Днес осъзнаваме колко пророческа е била оценката му. Действително удивително е това нейно свойство да изважда от видимото същината на нещата в почти кристален образ. А това не е възможно, ако пътят не минава през сърцето."

Изложбата ще остане в арт салона на ул. "Бузлуджа" 31 до 3 април.

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 673

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 672

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 610

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 139

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 667

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 853

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 731

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 982

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ