20 Октомври 2019неделя15:08 ч.

"Посоки", Атанас Мацурев от България

16 майстори на акварела от 9 страни

Авторите канят зрителя в съновни и абстрактни светове

/ брой: 181

автор:Дума

visibility 186

"Международна изложба акварел" представя 16 световноизвестни майстори на акварелното изкуство. Тя е на вниманието на ценители до 29 септември в столичната галерия "Нюанс", ул. "Иван Денкоглу" 42.
Поканените художници от България, Великобритания, Испания, Китай, Молдова, Русия, САЩ, Тайван и Швеция представят по две свои творби. Те са членове на различни международни организации и участват във фестивали и изложби.
Акварелът е техника, която не позволява грешки. Съдържа в себе си противоречието между категорична прецизност и лекота на движение, извършено без напрегнато усилие. Меката абстракция, която постига един художник, може лесно да се превърне в остро, реалистично изображение под четката на друг. Една от първите изобразителни техники, познати на човечеството, акварелът не само се практикува, но и не спира да се развива. Изложбата улавя широк спектър от техники и сюжети, а чрез тях представя на българската публика някои от най-утвърдените и интересни художници, работещи в областта на акварелното изкуство.
Всеки от 16-те участници споделя собствен свят, от една страна, чрез сюжетите си, а от друга, чрез неговия технически замах, развит до съвършенство. Част от авторите канят зрителя в съновни и абстрактни светове. Други обезсмъртяват натюрморти с хиперреалистична точност, а трети разказват за бита и културата на народа си. Колкото и да е различна работата на авторите, всяко изображение е родено от съзерцание и чистосърдечно възхищение от света около нас и в съзнанието. Съвременността рядко оставя възможност да се огледаме и да се насладим на красотата, прикрита зад паравана на ежедневното. Този личен, потаен процес на вглеждане и възприемане на околния свят е източник на удоволствие и механизъм за осмисляне на съществуването, отбелязват от галерията.

ЕК иска да върнем 11 милиона лева за обхода на Габрово

автор:Дума

visibility 1830

Масови жалби от лошо качество на водата

автор:Дума

visibility 584

/ брой: 200

Може да загубим пари за магистрала "Струма"

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 200

Протести в Германия

автор:Дума

visibility 232

Британският парламент отново отложи Брекзит

автор:Дума

visibility 209

Ивелин Николов: Габрово има шанс да поеме по нов път

автор:Ина Михайлова

visibility 2471

/ брой: 200

Датата

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ