25 Март 2019понеделник17:50 ч.

Снимки БГНЕС

1500 артисти откриха с грандиозен спектакъл Пловдив2019

автор:Дума

visibility 639

"Ние сме всички цветове" - под това мото започна бляскав и мащабен спектакъл, който даде официалния старт на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

На 30-метровата сцена се качиха 1500 артисти, участващи в спектакъла, а хиляди зрители от България и чужбина наблюдаваха събитието. На  внушителната светеща сцена се качиха стотици изпълнители, сред тях и доброволци, за да пресъздадат в звук, танц и светлина мотото на Пловдив като Европейска столица на културата - „Заедно“.
Началото на спектакъла постави Теодосий Спасов. В различните части на представлението се включиха над 200 кукери от целия регион, млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, емблематичният ансамбъл “Тракия“, хористи от формациите на града. Изпълнители пък от музикалната академия изнесоха пред публиката своите изпълнения с лазерни арки. На финала прозвуча и гласът на Валя Балканска.
Кратката продукция „Хорът на езиците” пък представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб и е на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, руски, иврит и дори има и фрагменти от майчиния език на ромите.
На стените пък се прожектираше калейдоскоп с фотографии на пловдивчани. Едночасовата церемония завърши с 15-минутна пищна заря.
Речи произнесоха еврокомисарят Мария Габриел и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Откриването е кулминацията на 4-годишна подготовка. За нея от държавния бюджет са тази година са заделени 10 млн. евро, останалата част от парите са от общината и частни спонсори.
2 млн. лв. бяха вложени само в сцената, която ще бъде демонтирана още в деня след откриването. Строежът й предизвика сериозни проблеми с трафика в Пловдив, също както и сериозните мерки за сигурност.
През следващите месеци ще има повече от 500 културни събития, сред които – изложби, представления, джаз и оперни фестивали.

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 221

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 180

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 57

Два руски самолета с техника и военни кацнаха в Каракас

автор:Дума

visibility 163

Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия

автор:Дума

visibility 741

Почина Рафи Ейтан

автор:Дума

visibility 391

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 260

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 57