24 Януари 2019четвъртък08:19 ч.

Снимки БГНЕС

1500 артисти откриха с грандиозен спектакъл Пловдив2019

автор:Дума

visibility 353

"Ние сме всички цветове" - под това мото започна бляскав и мащабен спектакъл, който даде официалния старт на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата.

На 30-метровата сцена се качиха 1500 артисти, участващи в спектакъла, а хиляди зрители от България и чужбина наблюдаваха събитието. На  внушителната светеща сцена се качиха стотици изпълнители, сред тях и доброволци, за да пресъздадат в звук, танц и светлина мотото на Пловдив като Европейска столица на културата - „Заедно“.
Началото на спектакъла постави Теодосий Спасов. В различните части на представлението се включиха над 200 кукери от целия регион, млади актьори от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, емблематичният ансамбъл “Тракия“, хористи от формациите на града. Изпълнители пък от музикалната академия изнесоха пред публиката своите изпълнения с лазерни арки. На финала прозвуча и гласът на Валя Балканска.
Кратката продукция „Хорът на езиците” пък представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб и е на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, руски, иврит и дори има и фрагменти от майчиния език на ромите.
На стените пък се прожектираше калейдоскоп с фотографии на пловдивчани. Едночасовата церемония завърши с 15-минутна пищна заря.
Речи произнесоха еврокомисарят Мария Габриел и кметът на Пловдив Иван Тотев.

Откриването е кулминацията на 4-годишна подготовка. За нея от държавния бюджет са тази година са заделени 10 млн. евро, останалата част от парите са от общината и частни спонсори.
2 млн. лв. бяха вложени само в сцената, която ще бъде демонтирана още в деня след откриването. Строежът й предизвика сериозни проблеми с трафика в Пловдив, също както и сериозните мерки за сигурност.
През следващите месеци ще има повече от 500 културни събития, сред които – изложби, представления, джаз и оперни фестивали.

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16