25 Януари 2020събота21:53 ч.

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

Според социалния министър Деница Сачева недекларираният труд е под 16%

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 351

Сивият сектор у нас генерира между 23 и 25 млрд. лв., което е почти 21% от цялата икономика на страната. Това сочат данни на КНСБ, представени по време на заключителния форум на синдиката по проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България". По този проект е създадено мобилно приложение VOX KNSB за подаване на сигнали срещу работодатели или фирми, които са в сивата икономика, услугата е безплатна, което ще позволи на всеки да подаде сигнал до КНСБ. Оттам информацията ще стигне до различните държавни институции.

Най-новите показатели на индекса "Икономика на светло" показват, че през последните 10 години сивата икономика намалява, но остава над 20%, т.е. над 23 млрд. лв. са недекларираните средства, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров, според когото сивата икономика убива лоялната конкуренция. Като най-сериозен проблем той отчете масовото осигуряване на минимална заплата, което е почти 21% от цялата икономика на страната. Според синдиката всяка майка, осигурявана на минимална заплата, губи около 4800 лева за периода на майчинство. Натрупаните пари за пенсии на хора на минимални заплати, които всъщност получават останалите по друг договор, са около 50 000 по-малко. Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите. Преди време от КНСБ съобщиха, че между 70 и 80% от автосервизите в страната са в сивия сектор. 

Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост, и това гориво са сивите обороти, които непрекъснато трябва да бъдат на вниманието на приходните администрации, каза поканеният на форума министър на финансите Владислав Горанов. 

Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в България делът на хората  с недекларирана заетост (15,9%) е под средното европейско равнище - 16,3%. По думите й една от причините е липсата на данъчен морал. Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. 

През лятото съставният индекс "Икономика на светло", чрез който Асоциацията на индустриалния капитал в България измерва "светлата" част на българската икономика, се е повишил с 4,55 пункта и достигнал рекордно ниво от 79,1%. От организацията посочиха, че икономиката би изсветлявала по-бързо, ако минималната заплата  не се повишаваше административно.

Имотите в София са поскъпнали със 7,13% през 2019 г.

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 16

С дронове щели да контролират чумата по свинете

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 16

Жертвите от труса в Турци вече са 18, ранените – над 500

автор:Дума

visibility 194

Коронавирусът стигна до Европа

автор:Дума

visibility 178

Трус от 6,8 по Рихтер в Турция

автор:Дума

visibility 248

Отоплителни неволи подклаждат Балканския смог

автор:Дума

visibility 361

Асен Личев: Перник има вода за 55 дни

автор:Ростислава Иванова

visibility 669

/ брой: 16

Да крадат, важното е да Му служат

автор:Дума

visibility 573

/ брой: 16

ГЕРБ превърнаха страната ни във воняща клоака

visibility 1091

/ брой: 16

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ