13 Август 2020четвъртък14:19 ч.

1/5 от икономиката е в сивия сектор, смята синдикат

Според социалния министър Деница Сачева недекларираният труд е под 16%

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 740

Сивият сектор у нас генерира между 23 и 25 млрд. лв., което е почти 21% от цялата икономика на страната. Това сочат данни на КНСБ, представени по време на заключителния форум на синдиката по проекта "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България". По този проект е създадено мобилно приложение VOX KNSB за подаване на сигнали срещу работодатели или фирми, които са в сивата икономика, услугата е безплатна, което ще позволи на всеки да подаде сигнал до КНСБ. Оттам информацията ще стигне до различните държавни институции.

Най-новите показатели на индекса "Икономика на светло" показват, че през последните 10 години сивата икономика намалява, но остава над 20%, т.е. над 23 млрд. лв. са недекларираните средства, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров, според когото сивата икономика убива лоялната конкуренция. Като най-сериозен проблем той отчете масовото осигуряване на минимална заплата, което е почти 21% от цялата икономика на страната. Според синдиката всяка майка, осигурявана на минимална заплата, губи около 4800 лева за периода на майчинство. Натрупаните пари за пенсии на хора на минимални заплати, които всъщност получават останалите по друг договор, са около 50 000 по-малко. Едни от секторите с най-висок процент на сива икономика остават строителството и автосервизите. Преди време от КНСБ съобщиха, че между 70 и 80% от автосервизите в страната са в сивия сектор. 

Сивата и неформална икономика изисква гориво, за да се стигне до неформалната заетост, и това гориво са сивите обороти, които непрекъснато трябва да бъдат на вниманието на приходните администрации, каза поканеният на форума министър на финансите Владислав Горанов. 

Според министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в България делът на хората  с недекларирана заетост (15,9%) е под средното европейско равнище - 16,3%. По думите й една от причините е липсата на данъчен морал. Има и ситуации, в които недекларираният труд е рационален избор. 

През лятото съставният индекс "Икономика на светло", чрез който Асоциацията на индустриалния капитал в България измерва "светлата" част на българската икономика, се е повишил с 4,55 пункта и достигнал рекордно ниво от 79,1%. От организацията посочиха, че икономиката би изсветлявала по-бързо, ако минималната заплата  не се повишаваше административно.

Нинова: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх

автор:Дума

visibility 211

За пореден път ГЕРБ и Борисов се скриха

автор:Дума

visibility 283

Липса на кворум провали заседанието на парламента

автор:Дума

visibility 249

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 154

Поне двама загинали при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 5

Над 15 млрд. долара са щетите от експлозията в Бейрут

автор:Дума

visibility 78

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 539

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 358

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 265

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 234

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ