25 Май 2020понеделник08:56 ч.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова и депутатите социалисти Георги Гьоков и Таско Ерменков се срещнаха с протестиращите

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

Близки на жертви на тежки престъпления протестираха пред НС за справедливи присъди

/ брой: 180

автор:Юлия Кулинска

visibility 753

"Внасяме в Народното събрание 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те са събрани от близките на жертви на тежки престъпления, в чиито случаи е прилагано съкратено производство или предстоят процеси, както е случаят с Криси от Сотиря." Това обяви в парламента председателят на БСП Корнелия Нинова. В подписката са се включили хора от цялата страна и българи, живеещи в чужбина, които настояват за справедливост и възмездие за подобни престъпления.
Нинова припомни внесения от социалистите законопроект, в който се настоява в случаите на
тежки телесни повреди и убийства да не се прилага споразумение и да не се намалява присъдата от доживотна с по-малка. Социалистите искат да не се дава право или възможност на съда или прокуратурата да преценяват всеки случай поотделно. Настояваме нашето предложение да се разгледа бързо, защото ако бъде прието до влизане в съда на делото по случая "Сотиря", за него ще се приложи новият закон и няма да има съкратено производство, обясни тя.
БСП предвижда измененията в НПК да се прилагат и назад във времето до влизането на делото в съд. "Има законопроект, внесен от ГЕРБ, който няма обратно действие, ще действа едва от момента, в който се публикува. Всички досегашни случаи няма да могат да бъдат засегнати. От ГЕРБ настояват присъдата да се намалява вместо с 1/3 - с 1/5. БСП не е съгласна с това", категорична е Нинова. Нека проявим разум и да не си мерим партийните предложения, призова тя.
По-рано близки на жертви на тежки престъпления се събраха на протест пред парламента с искане за справедливи присъди. Те издигнаха плакати с надписи: "Затворете вратата на насилието", "20 години чакаме справедлива присъда", "Децата не са играчки за педофили!", "Доживотен затвор без право на обжалване за убиеца на Криси!".
По-късно правната комисия в НС одобри и четирите проекта за промени в НПК за съкратеното съдебно следствие - на БСП, ВМРО, "Воля" и ГЕРБ. От БСП гласуваха с "въздържал се" за предложенията на управляващите. Припомняме, че БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" поискаха да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на дебатите. За законопроекта, предложен от ГЕРБ, се обяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ