20 Септември 2021понеделник21:22 ч.

15 106 софиянчета остават извън градините

Умишлено по документи се раздуват групите, за да се докаже, че места има, заявиха от Дискусионния клуб за социална и местна политика

/ брой: 54

автор:Искра Милева

visibility 1337

За 15 106 деца няма да стигнат местата в детските градини, пресметнаха от Дискусионния клуб за социална и местна политика. Цифрата е извадена от електронната система за кандидатстване в яслите и градините. Общо регистриралите се са 23 869, а Йорданка Фандъкова обяви, че свободните места са 8763, заяви секретарят на клуба и общински съветник от БСП - Борис Цветков.
За да докажат, че все повече деца са настанени в градини, по документи умишлено се раздуват групите, заяви Николай Белалов. Той даде пример за група, в която на хартия са били записани 86 деца, което е пет пъти над нормалното. Сигналът е дошъл от майки, които не могат да запишат децата си в градина.
Реално построените нови детски градини за последните четири години са 10, а не както бе обещано през 2008 г. - 17. В тогавашната програма за развитие на общината от 2008 г. до 2011 г. като приоритет е записано изграждането на 17 нови детски заведения и 20 разширения. Белалов обаче подчерта, че от тези 10 градини три са за децата на военните и парите са дадени от държавата.
Пари има, обещания има, терени има, но заключението е, че нищо не се прави, заяви Борис Цветков. Той попита и защо в много сгради, строени за детски заведения, в момента се помещават общински служби. Такъв е случаят с градината в жк"Младост" 1. Сградата е била върната на общината от предното правителство именно защото е строена за детска градина. Платен е скъп ремонт, а в крайна сметка тя не се ползва по предназначение, заяви Цветков. В район "Изгрев" общинската администрация също е настанена в двуетажна сграда за градина. В "Люлин"6 общинска детска градина се ползва за нуждите на частно училище, което плаща символичен наем на общината. Само таксата от едно дете в частна градина или училище може да покрие наема към общината, коментираха от ДКСМП.
В същото време не се изпълняват обещанията за ново строителство, коментира Цветков. Той даде пример с изваден от капитала на общинското дружество "Озеленяване" имот. Теренът е определен за строителството на градина с решение на Столичния общински съвет от 2007 г., а от "Озеленяване" все още си държат лопатите там, заяви съветникът. Същото се случва и с четири имота, извадени от капитала на "Софийски имоти". Обещаната градина в "Слатина" пък се оказала в крайна сметка само детска площадка. Хората разказаха, че преди изборите се строяло денонощно, но градина в момента няма, продължи Цветков. В "Дружба" 1 и 2 положението е същото. "Явно терените се пазят за нещо друго", коментира Николай Белалов. Той допълни, че Столичната община очаква проблемът да се реши с вече започналото намаляване на раждаемостта.

Парадокс


От септември се очаква да влязат в сила законовите промени, с които петгодишните деца да трябва задължително да ходят на градина, или така наречената предучилищна подготовка, заявиха от ДКСМП. Оттам подчертаха, че дори се предвиждат глоби за родителите, които не спазят закона. До момента обаче не е осигурена базата за 392 от 695-те чакащи деца в тази възраст. По предварителни прогнози през следващата година бройката на децата ще достигне 1607.
 

НАП спря 14 сайта за залагания

автор:Дума

visibility 234

Пари за пътища чак догодина

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 180

Токът за битa поскъпва неизбежно

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 180

Губим 40 000 работници годишно

автор:Дума

visibility 293

/ брой: 180

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 10

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 15

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 18

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 33

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 45

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 58

/ брой: 181

Произвол

автор:Деси Велева

visibility 61

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ