02 Май 2024четвъртък22:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1,37 лв. била средната цена на кило бял хляб

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 669

През юли се наблюдава леко покачване на цените на едро на брашно тип 500, до средно 710 лв./тон с ДДС - с около 6% спрямо края на предходния месец. Средната цена на едро за юли е 688 лв./тон - с 3% по-висока спрямо предходния месец, но с 12% по-ниска спрямо средната за юли 2011 г., съобщиха от МЗХ.
Цените на хляба все още остават стабилни. Към края на юли средната цена на едро на бял хляб за страната е 1,24 лв./кг, а тази на дребно - 1,37 лв./кг, съответно с 0,01 и 0,02 лв./кг по-високи спрямо средните за предходния месец, но с 3-4% по-ниски в сравнение със средните за юли 2011 г.
Себестойността на крайния продукт в значителна степен зависи от цената на пшеницата и нейните качества, които влияят на рандемана на брашната и неговите хлебопекарни качества. По експертна оценка към момента себестойността на хляба възлиза на около 1,03 лв./кг. Суровините, в т. ч. главно брашното, формират около 53% от тази себестойност, а електрическата енергия, газта и нафтата - общо около 8%. Останалата част са други разходи, като за заплати, данък обществено осигуряване и др.
Очаква се производството на пшеница от реколта 2012 да достигне около 4,1-4,3 млн. тона, което е сравнително високо ниво, близко до това от миналата година.
Настоящата изкупна кампания стартира при ценови нива от около 320-340 лв./тон хлебна пшеница за различните региони на страната. В рамките на юли 2012 г. се регистрира постепенно повишение на изкупните цени на хлебната пшеница, до средно 421 лв./тон за страната към 25 юли. Повишението е по-чувствително през втората седмица на месеца и по-плавно през последните две седмици. В късния следобед на 25 юли обаче са сключени сделки за големи количества на изкупни цени около 400 лв./тон. Средната изкупна цена за юли 2012 г. е 392 лв./тон, като бележи ръст от 8% спрямо предходния месец и 23% спрямо месец юли 2011 г.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 715

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 696

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 652

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 703

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 848

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 734

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 829

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 765

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ